Suprotne reakcije nakon vijesti o smrti Tolimira

Zdravko Tolimir, Haški tribunal, 2010.

Osuđeni ratni zločinac Zdravko Tolimir preminuo je 9. februara u zatvorskoj ćeliji u Hagu. Uzroci smrti još uvijek se istražuju. Tolimir je pravosnažno 2015. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i Žepi 1995.

Nekadašnji general Vojske Republike Srpske, Zdravko Tolimir osuđen je na doživotni zatvor u sedam tačaka optužnice. Tužilaštvo u Hagu dokazalo je da je Tolimir kriv za genocid, istrebljenja, ubistva, progone, deportacije i prisilno preseljavanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice tokom 1995.godine. Među žrtvama Tolimirovih ratnih pohoda bili su dva sina i muž Kade Hotić.

"Dobro je da je Tolimir dobio presudu za života. Ta presuda puno znači, jer je za zločine koje je počinio i koje mu je Sud stavio na teret dobio doživotnu zatvorsku kaznu", mišljenja je Hotić.

Zumra Šehomerović izgubila je supruga i sina tokom opsade Srebrenice.

"Saznanjem da je general Tolimir umro nisam iznenađenja. Mogu vam reći da sam zadovoljna jer je odgovarao za počinjene zločine. Priveden je pred lice pravde da odgovara za sve što je učinio od učešća do zločina u ratu", kaže Zumra Šehomerović.

Fotografije su sve što Džemila Delalić danas ima. U Srebrenici su joj ubili 32 člana porodice.

"Ovo mi je sin Salko, ovo je Suljo, a ovo je Sadik. Sve tri sina sam ukopala. Dva brata sam ukopala. Ukupno 32 člana moje uže porodice su ubijena", objašnjava Delalić.

No, ne misle svi tako. Za predstavnike vlasti, ali i boračkih udruženja iz RS-a Tolimir je heroj, bez obzira na zločine zbog kojih je osuđen.

Ratni veteran Novica Kapuran smatra da je Tolimir osuđen samo zato što je Srbin, bez obzira na više od 8000 žrtava srebreničkog genocida.

"Sa tugom i bolom dobili smo vijest o smrti generala Zdravka Tolimira, koji je časno branio svoj narod, ponio zakletvu. Presuđen je u Hagu samo zato što je Srbin i što nije bio na strani okupatora NATO-a", stav je Kapurana.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, uputio je telegram saučešća povodom smrti generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira. Dodik u telegramu navodi da je "sa žaljenjem primio vijest o smrti Tolimira".

"General Tolimir kao patriota i visoki vojni starješina dao je veliki doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ostaće u trajnom sjećanju u narodu i Vojsci Republike Srpske. Ovo je veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje nego i za sav srpski narod", navedeno je u pismu predsjednika RS-a.

Udruženi zločinački poduhvati

Pretresno vijeće je u decembru 2012. godine većinom glasova Tolimira proglasilo krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, te za istrebljivanje, progon i nečovječna djela putem prisilnog premještanja. Vijeće je također utvrdilo da su ti zločini počinjeni kroz Tolimirovo učešće u dva udružena zločinačka poduhvata.

Cilj prvog poduhvata je bio da se od otprilike 11. jula do 1. novembra 1995. pobiju vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz enklave Srebrenica. Cilj drugog udruženog zločinačkog poduhvata je bio da se od marta do augusta 1995. prisilno ukloni i deportuje stanovništvo Bošnjaka iz enklava Srebrenica i Žepa.

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira potvrđena je 10. februara 2005. godine, a objelodanjena je 15 dana nakon toga. Tolimir je uhapšen 31. maja 2007, a u pritvor Međunarodnog suda prebačen je 1. juna iste godine. Suđenje je počelo 26. februara 2010.

"Bog vas pomogao sviju i Bog vas blagoslovio. Ja sam Zdravko Tolimir, a ovo je moj pravni savjetnik Aleksandar Gajić. Želim vam uspješan rad i završetak i okončanje ovog postupka u skladu sa Božijom voljom i promisli", poručio je Tolimir sudijama haškog Tribunala Tolimir na početku suđenja.

Tribunal je 12. decembra 2012. nepravosnažno osudio Tolimira na kaznu doživotnog zatvora za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Istu kaznu Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo mu je u aprilu prošle godine. Presudom je potvrđeno da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocide.

"Žalbeno vijeće potvrđuje kaznu doživotnog zatvora gospodinu Tolimiru, u koju treba uračunati vrijeme koje je već proveo u pritvoru. Nalaže da se presuda izvrši odmah", riječi su sudije Theodora Merona, predsjedavajućeg Žalbenog Vijeća.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka poduhvata političkog i vojnog vodstva bh. entiteta Republika Srpska, čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Samo u jednoj tački optužnice - za deportacije - nije dokazana krivica. Tolimir je bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, također optuženog za ratne zločine i genocid.