Šumski požar došao nadomak Atine

Nebo iznad Akropolja prekriveno dimom od šumskih požara, Atina, 11. avgust 2024.

Šumski požar gori sjeveroistočno od Atine u nedjelju, 11. avgusta, zatamnivši nebo, dok se miris dima i čađi širi kroz glavni grad Grčke.

Više od 400 vatrogasaca, 110 vatrogasnih kola i veliki broj dobrovoljaca se bore protiv vatre, koja je izbila oko tri popodne po lokalnom vremenu, oko 35 kilometara daleko od Atine.

Avioni koji gase požar, njih 15, kao i devet helikoptera, borilo se sa vatrenom stihijom do večeri ali su stali prije mraka.

Vatrogasci se bore protiv požara nedaleko od sela Varnavas kod Atine, Grčka, 11. avgust 2024.

Požar se brzo kreće ka jezeru Maraton, bitnom rezervoaru koji snabdijeva Atinu vodom, rekao je vatrogasni pukovnik Vasileos Vatrakojanis (Vassileios Vathrakogiannis), portparol vatrogasaca.

Oštećen je i nepoznati broj kuća.

Vatrakojanis je rekao da su vjetrovi dostizali olujnu brzinu na mjestima gdje gori, te da plamenovi dosežu 25 metara visine. Stanovnici sela blizu požarišta su upozoreni, te im je poslat SMS da se evakuišu.

Kasno popodne, poruke su poslate stanovnicima nekih od naselja sjeverne Atine, te im je rečeno da učine isto. Policija navodi da je evakuisala više od 200 pojedinaca, uglavnom starijih osoba i onih koji nisu slušali upozorenja.

Još jedan požar je izbio zapadno od Atine, ali on je pod kontrolom, izjavio je portparol.

Pročitajte i ovo: Klimatske promene rastu dok nestaje led sa Antarktika

Toplo i suvo vrijeme, pogoršano snažnim vjetrovima, povećava opasnosti od šumskih požara. Jun i jul su bili najtopliji mjeseci ikad zabilježeni u Grčkoj, koja je takođe zabilježila svoju najtopliju zimu ikada.

Meteorolozi i zvaničnici Vlade su upozoravali na povišenu opasnost od šumskih požara zbog vremenskih uslova od prošle nedjelje do četvrtka.

Pola zemlje će biti pod "crvenom uzbunom", rekao je ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, Vasilis Kikilijas (Vassilis Kikilias).

Izvor: AP