Podgorici predstoji dogovor sa Beogradom

Iz Crne Gore nema svježih informacija u vezi sukcesije bivše SFRJ, ali prema ranijim saznanjima, sva pitanja će, nakon okončanja procesa, biti uredjena direktno sa Srbijom, koja sada pregovara u ime obije zemlje, jer je 2001. godine, u ime bivše SRJ potpisala Sporazum o sukcesiji.

Danas, od crnogorskih državnih organa, nije bilo moguće saznati ništa u vezi sukcesije bivše SFRJ. U Ministarstvu inostranih poslova smo upućeni na Ministarstvo finansija, gdje nije bilo moguće stupiti u kontakt sa službenicima odgovornim za ovo pitanje, ali nam je predloženo da informaciju potražimo u Centralnoj banci. Tamo nam je rečeno da je njihov predstavnik učestvovao samo u raspodjeli zlata, te da ova institucija više ni na koji način, nije uključena u taj proces.

Prema prethodnim informacijama, s kraja 2006. godine, kada je Crna Gora već postala nezavisna država, iz crnogorskog Ministarstva inostranih poslova je rečeno da je Srbija pravni nasljednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, te da zbog toga Crna Gora ne učestvuje u radu Mješovitog komiteta za raspodjelu imovine bivše SFRJ. Stav je bio da će, o podjeli imovine bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora, Podgorica direktno komunicirati sa Beogradom.

Ovo pitanje se već tada smatralo predmetom komunikacije sa Srbijom, kao dio rješavanja pitanja ukupne sukcesije Srbije i Crne Gore. Zanimljiv je podatak MIP-a, da je, navodno, ovakav model, za Crnu Goru, povoljniji nego da sama učestvuje u pregovorima o podjeli imovine. Navodno bi, zbog matematičkog modela, Crnoj Gori pripalo manje da sama pregovara nego u primjenjenom načinu direktne komunikacije sa Srbijom.

Zvaničan stav Crne Gore je, od početka bio, da zbog podjele imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i državne zajednice Srbija i Crna Gora, neće ulaziti u konflikt ni sa jednom državom bivše SFRJ, već da će Crna Gora, u duhu dobrih odnosa, na najbolji način realizovati “onaj dio svojih interesa koji proizilaze iz duha i priorode sukcesije”.