Svjedočio preživjeli masovnog ubojstva u Biljanima

Zaštićeni svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, 19. rujan 2011.

Zaštićeni svjedok KDZ 075 koji je preživio strijeljanje dovršio je iskaz na haškom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Njegov iskaz je vezan uz masovno pogubljenje 144 Bošnjaka u selu Biljani u općini Ključ u srpnju 1992. godine, čime tužiteljstvo podupire svoje dokaze o etničkom čišćenju u bosanskohercegovačkim općinama u kojima je u njih 8, među njima i u spomenutoj, progon nesrpskog stanovništva bio takvih razmjera da je dosegnuo razmjere genocida.

„Niti jedan metak nije ispaljen u Biljanima“, odgovorio je zaštićeni svjedok na tvrdnje optuženog Karadžića kako je mjesto zauzeto kao uporište Zelenih beretki, jedinica bošnjačkih snaga. To je mještanima kao opravdanje naveo i policajac kada su udružene srpske snage odvojile muškarce od žena i djece i zatočile ih u mjesnoj školi.

(Svjedok o svom zarobljavanju u Biljanima)


„Kažete da niste vjerovali da napadaju Zelene beretke. Iako vam je policajac rekao – da napadaju Zelene beretke – i da ste vi u školi zapravo sklonjeni. Jel' tako rekao?“, upitao je Karadžić.

„Pa upravo je tako rekao. Ali od kuda u to vrijeme Zelene beretke. Kad on mirno stoji na vratima i (govori) – sve ćemo mi riješiti, ne brinite, sad ćemo ih mi otjerati“, opisao je svjedok kako je policajac na vratima smirivao zatočene lažima.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 19. rujan 2011.

Umjesto obračuna sa Zelenim beretkama srpski vojnici su počeli izvoditi manje grupe po 5 ljudi iz škole i ubijali ih.

„U više navrata navodite gospodine svjedoče – neki su otišli negdje, a onda su se čuli rafali. Jel' tako?“, upitao je Karadžić pokušavši naći nepravilnosti u prijašnjim izjavama svjedoka i njegovog svjedočenja.

„Da. Kako su odvodili ljude iz škole, poslije 2-3 minuta čuli su se rafali. Znači po svakom izlasku. Poslije svakog izvođenja, poslije nekoliko minuta, čuli bi se rafali“, prisjetio se svjedok.

Svjedoka KDZ 075 srpski vojnici su ostavili među drugim ubijenim muškarcima misleći da je mrtav. Gotovo sat i pol je svjedok slušao razgovore između, kako je naveo pijanih vojnika koji su pjevali. Nakon što su otišli svjedok je pobjegao u obližnji šumarak od kuda je slušao bagere i vojnike koji su skupljali tijela u Biljanima do kasno u noć. Došavši do Ključa se svjedok uspio prebaciti u Travnik s ostalim prognanicima kojima je dozvoljeno da odu uz prethodno plaćenu kartu za konvoj.

(Svjedok odgovara optuženom kako je uspio otići iz Ključa)


Nakon svjedočenja KDZ 075 suđenje je nastavljeno iskazom još jednog zaštićenog svjedoka KDZ 052, koji je svjedočio masovnom pogubljenju, a čiji je iskaz vezan uz zločine protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti u općini Sanski Most.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.