Suđenje Karadžiću prekinuto zbog bolesti

Optuženi za ratne zločine protiv čovječnosti, radovan Karadžić u Haškom tribunalu

U Haškom sudu prekinuto je suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Kao razlog njegovog nedolaska na sud navedeno je da je bolestan, a budući da se brani sam od optužbi za genocid u više bosanskohercegovačkih općina, napade na Sarajevo te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – predsjedavajući sudac je morao zaustaviti proces.

Ni Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson nije imao dodatnih saznanja o kakvoj se bolesti radi i hoće li optuženi moći uskoro nastaviti s radom.

Danas je kao svjedok tužiteljstva trebao svjedočiti doktor Andraš Ridlmajer (Riedlmayer), koji je napravio stručan izvještaj o uništavanju povjesnog, vjerskog i kulturnog nasljeđa tijekom rata u Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina.

No prema pravilima Ridlmajer bez nazočnosti optuženog koji se pred sudom brani sam nije mogao dati ni glavni iskaz tužiteljstvu. Stoga je predsjedavajući sudac O Gon Kwon prekinuo sudsku sjednicu.

„Rasprava je odgođena do sutra. I ukoliko dođe do nekih novih momenata obavijestiti ćemo vas o tome.“, naveo je sudac Kwon.

Najavljene izmjene dokaznog postupka

Podsjetimo. Karadžić je uhićen 2008.godine, a suđenje je počelo nakon više od godinu dana priprema, potkraj listopada 2009.e.

Trenutno je tužiteljstvo ušlo u zadnju fazu dokazivanja zločina, baveći se događajima u Srebrenici koji su doveli do masovnih pogubljenja oko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca u srpnju 1995.godine.

Prije prekida današnje sjednice zbog nedolaska Karadžića glavni tužitelj u procesu – Alan Tiger (Tieger) obavijestio je suce kako se dokazni postupak optužbe kreće prema planu. No najavio je i kraće izmjene.

„Mi smo funkcionirali na osnovu pretpostavke da se stvar može promijeniti iz dana u dan. Pomalo smo optimistični, pokušati ćemo promijeniti naš raspored rada. I ukoliko nam bude potrebna vaša intervencija obavijestiti ćemo vas o tome.“, rekao je Tieger sucima.

Ukoliko ne bude većih stanki, na primjer zbog zdravstvenih problema optuženog, tužiteljstvo će okončati svoj slučaj kroz nekoliko mjeseci, nakon čega bi s obranom trebao početi Karadžić koji se često žali sucima na nedostatak vremena za pripremu ovog, kako ga zove - mega procesa.

Iako se vodi puno ekspeditivnije, uvrštavanjem ranijih iskaza svjedoka direktno u dokaze, čime se njihovi novi iskazi pred sucima uvelike skraćuju, suđenje Karadžiću bi prema dosadašnjem tempu mogli potrajati kao i suđenje bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. On je umro 2006.godine nakon 4 godine suđenja, mjesec dana prije predviđenog završetka.