Suđenje Mladiću: Patolog obrane kritizirao istrage masovnih grobnica

Zoran Stanković tokom svjedočenja

Haško suđenje (ICTY) ratnom zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se ovaj tjedan nakon mjesec i pol dana pauze.

Višednevni iskaz je dao umirovljeni general saniteta Vojske Srbije i bivši ministar zdravlja i obrane Zoran Stanković, koji je kao patolog potvrđivao teze obrane vezane uz prijedorsku masovnu grobnicu Tomašica iz 1992.godine, kao i masovne grobnice nastale zauzimanjem Srebrenice 1995.godine.

Stanković je kao vještak obrane želio prikazati kako su u masovne grobnice možda pokopani vojnici Armije Bosne i Hercegovine stradali u borbama, a ne većinom civili i zarobljenici koji su streljani.

Pri tom je Stanković kritizirao rad patologa koji su zaključili drugačije od njega nakon istraga pronađenih grobnica. Poput Vilijama Haglanda (William Haglund), antropologa koji je vodio ekshumacije nekoliko grobnica s tijelima srebreničkih žrtava, gdje su mnoga tijela pronađena s povezima na rukama – što je upućivalo da se radilo o pogubljenim zarobljenicima, a ne stradalim vojnicima u borbi.

"Mislim da je ovakvo zaključivanje dr.Haglanda neprihvatljivo budući da možemo se samo izjašnjavati samo o onome što verificiramo i utvrdimo. A na osnovu pretpostavke zaključivanje nije prihvatljivo“, izjavio je Stanković, kritizirajući spomenuti izvještaj.

Obrana i Stanković o povezima za oči kao vojničkim trakama

Podsjetimo, kritizirani američki antropolog Hagland vodio je forenzičke timove pri iskapanju egzekutiranih zarobljenika, a kao svjedok i vještak haške optužbe – dao je iskaz na više suđenja za srebrenički genocid pa i generalu Mladiću.

Pri tom je najviše govorio o analizi lokacija poput – Orahovca, Branjeva, Cerske i Nove Kasabe – gdje su pronađene povezane žrtve. Stanković je pak svjedočeći potvrđivao tezu obrane – da je moguće da se radilo o trakama na glavi poginulih vojnika, koje su zbog truleži glava u grobnici – pale preko njihovih očiju.

"Moguće je da ovakva traka padne preko očiju imajući u vidu truležne promjene s kojima se smanjuje debljina mekotkivnih struktura. Dakle moguće je da padnu preko očiju“, izjavio je Stanković.

Tezu obrane o sahranjenim borcima umjesto pokopanim žrtvama streljanja ponovio je pri tom sucima i branitelj Dejan Ivetić.

"Stav obrane je da su određeni komadi tkanine pronađeni u masovnim grobnicama – bili možda bandane koje su nosili oko glave borci, ne samo mudžahedini za vrijeme tog perioda“, izjavio je dva puta za redom Ivetić tijekom rasprave sa sucima.

I on fotografirao, ali u ratnim uvjetima

U unakrsnom ispitivanju haška optužba je suočila Stankovića s izvještajima gdje je vidljivo da je i on prilikom istraga radio stvari, koje je opisao kao neprihvatljive za patologa. Poput fotografiranja ekshumiranih žrtava što je radio patolog dr.John Clark.

"Nije stvar u tome što ste Vi od samog početka pokušali kritizirati dr.Clarka i druge, već ih kritizirate za stvari koje ste i sami radili u prošlosti, nije li tako?“, upitao je tužitelj Jonathan MacDonald.

"Zato što je dr.Clark prisustvovao ekshumaciji grobnica gdje su bili svi mogući raspoloživi stručnjaci za pomoć. Ja sam bio dolazio dok smo radili u Zvorniku, gdje je iznad i okolo pucalo“, branio se Stanković, tvrdeći da čovjek koji mu je pomagao nije bio tehničar, nego njegovo osiguranje te da je samo zbog nužnosti obavljao taj posao.

Patolog Stanković će kao svjedok obrane iskaz nastaviti i idući tjedan kada će ga dodatno ispitivati strane u postupku generala Mladića – optuženog za progone, dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995).

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja o odnosu Stankovića s generalom Mladićem