Balističarka obrane osporava odgovornost za sarajevske masakre

Zorica Subotić

Obrana zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića nastavila je osporavati odgovornost optuženog za teror nad Sarajlijama (1992-1995) iskazom Zorice Subotić, balističke vještakinje.

Subotić je napravila analizu istraga granatiranja Sarajlija, a kao svjedok obrane je pokušala prikazati – kako su napadi krivo pripisani srpskim snagama – poput napada na Ulicu Vase Miskina, kada je u redu za kruh 27.svibnja 1992.godine - ubijeno 26, a ranjeno 108 građana.

Prema optužbi taj napad je bio samo jedan u nizu kampanje granatiranja i namjernih napada na civile od strane VRS-a, no Subotić je osporavala nalaze policijskih i UN-ovih izvještaja koji su zaključili kako je granata došla iz smjera položaja pod kontrolom srpskih snaga.

„Utvrdili smo niz problema – ne postoji policijski uviđaj s lica mjesta u vrijeme evakuacije, postoji samo foto-dokumentacija. Izvještaj policije je napravljen nakon potpunog čišćenja prostora i nismo mogli utvrditi – kad je on sačinjen, bez obzira na taj datum, jer je napisano da je on priložen 10.kolovoza“, osporavala je proceduru istrage svjedokinja obrane.

„Izjave svjedoka govore o dvije granate koje su tamo pale, a izvještaj govori o samo jednoj. Iako postoji precizna evidencija povreda svih ljudi, postoji jedan nesklad – da je policija registrirala 17 poginulih, da je na spomen-ploči 26 poginulih, a da je na toj listi 7 osoba koje nismo našli ni među poginulim, ni ranjenim“, navodila je Subotić u glavnom iskazu, tvrdeći da je prema njezinim nalazima smrtonosni projektil ispaljen s udaljenosti između 100 i 120 metara „iz oblasti pod kontrolom Armije BiH“.

Analizirala izvještaje istražitelja sarajevskih incidenata

„Gdje vidimo točno tu kalkulaciju – ugao, detalje - kao tablice gađanja – jeste li Vi to pružili u svom izvještaju?“, upitao je predsjedavajući sudac Alphons Orie budući da je svjedokinja davala i svoje općenite zaključke o odgovornosti za napade i valjanosti istraga o njima „i van svoje ekspertize“ kao balističara.

„Naravno da smo dali.“, navela je Subotić, koja je sastavila na zahtjev obrane predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića (optuženog za ista nedjela kao i general Mladić) - tri stručna izvještaja koja se odnose na više napada avio-bombama i minobacačkim granatama, s rezultatom pogibije civila - poput dva masakra na tržnici Markale 1994.i 1995.godine.

Subotić je tijekom formiranja svog stručnog izvještaja osporavala zaključke sarajevskih istražitelja i promatrača UNPROFOR-a na osnovu fotografija i njihovih izvještaja – zaključujući da su ciljevi VRS-a bili vojni, a ne civilni objekti, dok je s druge strane odgovornost za civilne žrtve prebacivala na Armiju BiH.

Na suđenju za zločine VRS-a u BiH (1992-1995) Subotić će svjedočenje nastaviti i u srijedu, a nakon glavnog iskaza unakrsno će ju ispitivati haška optužba koja je o spomenutim incidentima prethodno izvela niz istražitelja kao svjedoka.

Na suđenju Karadžiću, Subotić je ustvrdila i da je eksplozija na tržnici Markale 1994.godine podmetnuta, a ne posljedica ispaljene minobacačke granate, a što je kao tezu u ponedjeljak osporio i jedan od svjedoka obrane – kao vođa tima vojnih istražitelja UNPROFOR-a, makar je govorio i o mogućnosti – da je granatu ispalila ARBiH.

VIDEO LINK: Dio glavnog iskaza Subotić