Suđenje Mladiću: Balističar odbacio sve teze o namještenim Markalama

Područje udara granate Markale

Nakon što je iznijela tezu o slučajnom pogotku tržnice Markale 1995.godine - granatom koja je bila namijena obližnjem Glavnom štabu Armije Bosne i Hercegovine, obrana zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića pokušala je skinuti odgovornost sa svog klijenta i tezom da je sporna eksplozija podmetnuta.

Balističar Emir Turkušić koji je istraživao smrtonosni udar granate, kao svjedok tužiteljstva odbacio je i te tvrdnje.

Tijekom čevrtog dana iskaza profesora Turkušića, obrana je u unakrsnom ispitivanju nastavila osporavati nalaze njegove istrage o smrtonosnoj granati, porijeklom iz tvornice Krušik u Srbiji, a koja je 28.kolovoza 1995.godine prema optužnici ubila 43 te ranila 75 građana. Kako bi osporio njegovu vjerodostojnost, branitelj Branko Lukić se služio i ponekom provokacijom svjedoka, koji je i sam preživio troipogodišnju opsadu.

„U svojim izvještajima ste koristili termine kao što je agresor, četnik, okupator – kako biste opisali suprotnu srpsku stranu?“, pokušavao je prikazati pristranost svjedoka.

„Pokažite mi izvještaje gdje sam ja napisao - četnik?“, uzvratio je svjedok.

„Koristili ste izraz agresor?“, ispravio se i upitao branitelj.

„Logično, to je povijesna činjenica i to je dokazano na Međunarodnom sudu pravde (ICJ)“, naveo je Turkušić pojašnjavajući kako se agresorom i okupatorom mogu smatrati snage koje napadaju legalno izabranu vladu neke države i njezine civile.

Prema nalazima Turkušićevog tima istražitelja Protu-diverzijske zaštite sarajevske policije, granata je ispaljena na tržnicu Markale s položaja Vojske Republike Srpske. Nakon što je odbacio tezu obrane o zalutaloj granati namijenjenoj navodnom položaju Glavnog štaba Armije BiH, Turkušić je odbacio i mogućnost da je eksplozija podmetnuta od strane sarajevskih vlasti.

„Mi se takvih šekulacija grozimo i nismo se bavili time jer je to, po mom mišljenju, oprostite Časni sude – suludo“, naveo je svjedok.

Vaš browser nepodržava HTML5

Što je Turkušić vidio na Markalama


Prema Mladićevoj obrani sarajevska vlada je koristila incidente pogibije većih grupa civila za međunarodni pritisak na stranu bosanskih Srba. Turkušić je pak tijekom iskaza naveo - kako podmetanja nisu bila potrebna budući da je „prema nalazima međunarodnih promatrača UN-a na Sarajevo palo preko milijun granata“.

Pri tom je podsjetio kako je istraga Markala pokazala da je granata ispaljena s udaljenog položaja, budući da je na ostacima bilo vidljivo kako se odbila od površine.

„I u ovom slučaju kao i u mnogim sličnim radi se o „elastičnom sudaru“ stabilizatora s tvrdom podlogom, gdje se on odbija od tla doslovno kao teniska loptica. To je karakteristika elastičnih sudara“, pojasnio je svjedok, odbacujući daljnja prikazivanja obrane – kako su i ostaci granate naknadno podmetnuti te da su leševi dovezeni na mjesto nesreće kako bi se povećala tragedija.

Turkušića će u petak dodatno ispitati tužiteljstvo, nakon čega će se suđenje za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti novim iskazom svjedoka optužbe, 135.po redu.