Suđenje Karadžiću: Šešelj o obrani Srba

Vojislav Šešelj u sudnici, 7.lipnja 2013.

Na suđenju bivšem predsjedniku Radovanu Karadžiću, koji je do sada ispitao preko 140 svjedoka obrane, počeo je s iskazom vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj. On trenutno čeka u haškom pritvoru prvostupanjsku presudu (po zapovjednoj odgovornosti ) za zločine dobrovoljaca radikalne stranke (SRK) i četničkog pokreta (SČP) nad građanima nesrpske nacionalnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Vojvodini.

Karadžić je pozvao Šešelja kao svjedoka da sucima potvrdi - kako su oni bili u međusobnim političkim odnosima opozicija, a ne članovi Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP-a) etničkog čišćenja - za što ih tereti haško tužiteljstvo.

Predsjedavajući raspravnog vijeća, sudac O Gon Kwon – upozorio je Šešelja da može odbiti odgovoriti na pitanja koja bi ga mogla inkriminirati, no i da Haški sud (ICTY) ima na raspolaganju mehanizme prisile da to učini. Sudac Kwon je napomenuo da se takvi odgovori ne mogu koristiti protiv svjedoka u drugim procesima.

„Gospodine Kwon Vi valjda dobro znate da mene nitko ne može na nešto prinuditi. Ali ja izjavljujem da ne postoji ni jedno pitanje koje mene može inkriminirati. I spreman sam odgovoriti na sva pitanja i gospodina Karadžića i ove protivničke strane koja se naziva tužiteljstvom“, odgovorio je Šešelj u prepoznatljivom stilu.

U sažetku Šešeljevog iskaza, kojeg je pročitao na engleskom, Karadžić se opisao kao njegov politički oponent te s druge strane suradnik srbijanskih političara Zorana Đinđića i Vojisalava Koštunice. Šešeljevim iskazom, Karadžić je također želio osporiti povezanost s dobrovoljcima iz Srbije, koji su navodno - samoinicijativno došli ratovati u Bosni i Hercegovini. Pritom je objasnio ratni put nekoliko takozvanih „vojvoda“.

„Branislav Gavrilović, Brne je bio član Srpske radikalne stranke iz Bosne koji se među prvima dobrovoljno javio da se bori u Slavoniji (Hrvatska). Kada je izbio rat u Bosni, on je otišao na područje Sarajeva zbog toga što je od tamo bio rodom. Prvo se borio u sastavu JNA (Jugoslavenske narodne armije), a potom je stupio u Ilidžansku brigadu VRS (Vojske Republike Srpske) i borio se na Igmanu“, pročitao je Karadžić izjavu svjedoka.

(VIDEO: Šešelj proglašava Brneta i ostale „vojvodama“ na Romaniji 1993.)
http://www.youtube.com/embed/nGwmRH-8vsw

S druge strane, na početku unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo je podsjetilo Šešelja kako je zajedno s Karadžićem sudjelovao u formiranju četničkih odreda 1991., godinu dana prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

(VIDEO: Karadžić i Šešelj na Romaniji 1991.godine)
http://www.youtube.com/embed/cGs_TmDw_Aw

Šešelj je kao svjedok tužiteljstvu to potvrdio pojasnivši da je sudjelovao u zaštiti srpskog naroda, pojašnjavajući kako smatra Bošnjake i Hrvate također Srbima, koji toga nisu svjesni zbog manipulacija.

„Hrvatska je jedna umjetno formirana nacija pod direktnim patronatom Rimokatoličke crkve. Ja sam o tome napisao knjigu od tisuću strana koja je izazvala veliku pažnju u naučnim krugovima. Širom svijeta“, izrazio je svoj stav Šešelj navodeći kako je u BiH oko 90 posto Srba, među kojima ima muslimana i katolika.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šešelj o Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, drugim nacionalnostima i obrani Srba


Kao svjedok Karadžićeve obrane vođa srbijanskih radikala iskaz će dovršiti idući tjedan.