Suđenje Karadžiću: Poricanje odgovornosti za zločine u Bijeljini

Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala

Protekli tjedan bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić najviše se bavio poricanjem odgovornosti za zločine srpskih snaga prilikom zauzimanja Bijeljine u travnju 1992. godine. Bivši lokalni predstavnici bosanskih Srba, koje je doveo za svjedoke, potvrdili su mu – kako je za sukob u općini odgovoran bošnjački ekstremizam i paravojne formacije Patriotske lige.

S druge strane, haško tužiteljstvo je Karadžićeve svjedoke suočilo s njihovom odgovornošću kao lokalnih dužnosnika u vezi dolaska dobrovoljaca iz Srbije, pogotovo zloglasnih Arkanovaca, koji su u Bijeljini počinili brojne zločine.

Živan Filipović, načelnik štaba Teritorijalne obrane Bijeljine, poricao je svoju odgovornost za dolazak Željka Ražnjatovića zvanog Arkan i njegovih vojnika. Kao i nekoliko prijašnjih svjedoka obrane iz Bijeljine, Filipović je osporavao bilo kakvu vezu između Arkana i lokalnih vlasti bosanskih Srba.

„Rekao sam vam u intervjuu da su ga mogla pozvati u pomoć već nabrojana trojica njegovih vojnika ili radikali koji su bili u obračunu. Odgovorno tvrdim da nikakav štab Teritorijalne obrane niti vlasti grada Bijeljine Arkana nisu pozvali u pomoć.“

Haško tužiteljstvo je pak podsjetilo Karadžićevog svjedoka na video snimak Arkanove izjave medijima koja pokazuje suprotno. U njoj Arkan osobno potvrđuje da su njegovu Srpsku dobrovoljačku gardu u Bijeljinu pozvale lokalne vlasti. Njegova izjava – nakon zauzimanja općine 2. travnja 1992. godine:

„Mi smo došli u jednom časnom pozivu od strane Teritorijalne obrane Semberije i Bijeljine, od Kriznog štaba, da pomognemo srpskom narodu koji je bio ugrožen ovde. Vrlo brzo mi smo osvojili ceo grad.“

Unatoč dokazima tužiteljstva o zajedničkim akcijama lokalnog Kriznog štaba, Jugoslavenske narodne armije i dobrovoljačkih formacija - Filipović je nastavio osporavati suradnju bijeljinskih vlasti i Arkana, tvrdeći da se zloglasni vođa dobrovoljaca „samo hvalio“ da zvanično sudjeluje u borbama u koje je ušao samovoljno. Pri tom je bivši načelnik štaba lokalnih teritorijalaca prebacivao odgovornost za sve zlo koje se dogodilo na području općine Bijeljina – upravo na razne dobrovoljačke formacije.

„Ne znam kako da objasnim, ali valjda za ratom idu psi rata – iz koristoljublja i svih drugih poroka. Najmanje da bi pomogli srpskom, muslimanskom, hrvatskom ili bilo kom narodu. Oni su bili jednostavno pripadnici paravojnih grupa, grupa pljačke.“

Nakon Filipovića, iskaz u korist Karadžića u vezi događanja u Bijeljini, dao je bivši policijski inspektor Dušan Spasojević. On je nekoliko mjeseci nakon zauzimanja općine polovicom 1992.godine istraživao nekoliko brutalnih zločina koje su počinili dobrovoljci iz Srbije, kao i neki lokalni kriminalci na koje Karadžić također prebacuje odgovornost za progon građana nesrpske nacionalnosti.

Suđenje će se nastaviti idući tjedan nizom novih iskaza svjedoka obrane.

******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.