Sud u Rimu odbio da se migranti poslani iz Italije zadrže u Albaniji

Centar za migrante u luci Shengjin, oktobar 2024.

Sud u Italiji 18. oktobra je presudio protiv poteza desničarske vlade da pritvori 12 migranata u novootvorenim centrima u Albaniji.

Ovih 12 migranata bili su dio prve grupe od 16 migranata koji su poslani u dva centra otvorena prošle sedmice, prema petogodišnjem ugovoru o smještaju 3.000 migranata mjesečno.

Migrante je pokupila italijanska obalska straža, kako bi dobili azil u Italiji ili bili vraćeni u svoje zemlje.

Međutim, pritvor svakog migranata moraju revidirati specijalni migracioni sudovi u Italiji, prema italijanskim zakonima.

Prema tom osnovu, sud u Rimu je odlučivao i odbacio pritvor za 12 migranata uz obrazloženje da oni ne mogu biti vraćeni u svoje zemlje porijekla -- Bangladeš i Egipat -- jer sud ne smatra da su ove zemlje dovoljno sigurne.

Osoblje centra u kojem su smješteni je već odlučilo da se vrate četiri druga migranta nakon zdravstvenih i drugih pregleda.

Vaš browser nepodržava HTML5

Uprkos kritikama, Italija šalje prve migrante u Albaniju

Presuda predstavlja kamen spoticanja aranžmanu između Italije i Albanije koji je vlada italijanske premijerke Giorgie Meloni pozdravila kao novi "model" za rješavanje ilegalnih migracija.

Stranka Liga protiv migracija — dio koalicione vlade — odmah je osudila odluku sudaca, optužujući ih da su ljevičarski aktivisti koji donose politički motivisane odluke.

Italijanska opozicija lijevog centra odgovorila je ističući da je trenutna šema oko migranata skupa, komplikovana i štetna po prava migranata.

Šesnaest migranata — 10 Bangladešana i šest Egipćana — prebačeno je u 16. oktobra brodom italijanske mornarice u Albaniju, kako bi se podvrgli onome što se naziva ubrzanim graničnim procedurama prema sporazumu između Italije i Albanije.

Međutim, sada svi moraju biti prebačeni u Italiju.

Pročitajte i ovo: Italijanski brod sa migrantima stigao u albansku luku Šenđin

Centri će koštati Italiju 670 miliona eura (730 miliona dolara) tokom pet godina. Objekti su pod upravom Italije i pod italijanskom su jurisdikcijom, dok albanski čuvari obezbjeđuju vanjsko osiguranje.

Italija je pristala da primi one migrante kojima je odobren azil, dok se oni čiji zahtjevi budu odbijeni suočavaju s deportacijom direktno iz Albanije.

Kontroverzni sporazum da se stambeno zbrinjavanje tražilaca azila prepusti zemlji koja nije članica EU pozdravile su neke zemlje koje, poput Italije, bilježe visok nivo dolazaka migranata.

Sporazum je podržala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.