Sud poništio Mamićev 'robovlasnički' ugovor sa Eduardom

Zdravko Mamić

Je li na pomolu početak kraja sive eminencije i najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića? Zagrebački sud je nepravomoćno proglasio ništavnima ugovore po kojima je nogometaš Eduardo da Silva morao doživotno Mamiću i njegovom sinu plaćati 25 posto svoje neto zarade. Mamić se hvalio da ima 90 takvih ugovora, od kojih godišnje zarađuje oko 3 milijuna eura.

Ugovori su zelenaški i protiv pravila FIFA-e, Eduardo da Silva je u trenutku potpisivanja ugovora bio pravno neuk i slabo je poznavao hrvatski jezik, a Zdravko Mamić je vrlo utjecajan u hrvatskom nogometu i da Silva je potpuno ovisio o njemu, stoji među ostalim u obrazloženju prvostupanjske presude kojom je sutkinja zagrebačkog Općinskog građanskog suda Jasenka Jurić Šojat poništila sve ugovore i anekse što ih je nekadašnji igrač zagrebačkog „Dinama“, a sada donjeckog „Šahtara“, hrvatski nogometni reprezentativac Eduardo da Silva potpisao sa aktualnim izvršnim predsjednikom „Dinama“ Zdravkom Mamićem.

Po tim ugovorima su Mamić i Eduardov bivši menadžer Helio Augusto Suzano ostvarivali pravo na po 25 posto svih njegovih primanja od marketinga, plaća, nagrada, premija i svega drugog što Eduardo zaradi - do kraja njegove nogometne karijere!

Eduardo je prestao plaćati Mamiću po odlasku u „Arsenal“, Mamić mu je potom sjeo na imovinu i račune, a nogometaš je tada uzeo ozbiljnog odvjetnika, bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske i bivšeg ministra pravosuđa Ivicu Crnića. Crnić je kazao kako je ova presuda vrlo važna, jer je rekla da – kada se uređuje status sportaša – treba primjenjivati sportska pravila – u ovom slučaju FIFA-e i Hrvatskog nogometnog saveza, a ne građansko-pravne ugovore.

„To su pravila koja štite sportaša od pojedinih menadžera koji bi ih – kao što je u ovom slučaju riječ – htjeli vezati za sebe dok traje nogometaševa karijera,“ pojasnio je Crnić.

„Štite ih od toga da moraju menadžeru plaćati vrlo visoke naknade, koje možemo nazvati lihvarskima odnosno zelenaškima. Štite ih u slučaju da je menadžer ujedno i sportski dužnosnik u klubu za koji igrač igra, dakle od sukoba interesa. Dakle, to jedna vrlo važna poruka suda – da nije dopustivo da se sa igračima postupa na način – kako su to neki mediji već kolokvijalno nazvali – da je riječ o robovlasničkom odnosu! Koliko ja znam, ovo je prva takva presuda i zbog toga je njezina važnost još veća.“

Svevlada kojoj možda dolazi kraj

Da Silva je zadovoljan prvostupanjskom presudom i ne vjeruje da će mu se Mamić svetiti koristeći svoj utjecaj da ga makne iz hrvatske nogometne reprezentacije. Mamić je najavio žalbu.

Je li ovo početak kraja sive eminencije hrvatskog nogometa, jednog od najzaslužnijih za promociju primitivizma u hrvatskom javnom prostoru, ali i za prazne tribine „Dinamovog“ stadiona? Najbolji hrvatski trener svih vremena Ćiro Blažević u to ne vjeruje.

„Čujte, ja ne vjerujem da u ovoj neuređenoj Hrvatskoj Mamić može bilo što izgubiti. On je sve uredio po sebi i sve je prilagodio sebi. Ni u jednoj zemlji na svijetu on to ne bi mogao, ali u neuređenoj Hrvatskoj on to može. I nemojte si praviti iluzije da će biti išta od toga…“

Za razliku od Ćire, nezavisna sportska novinarka Romana Eibl procjenjuje u izjavi za RSE kako se obruč oko Mamića počinje stezati, i da bi bilo dobro i kada bi drugi igrači krenuli sa tužbama.

„Evo, sada su – doduše nepravomoćno – pali ti lopovski ugovori. Mamić se čak hvalio da je imao ili ima 90 takvih ugovora, i onda možete zamisliti o kojim se svotama tu radi i o kojoj uzurpaciji javnog novca za nekakav vječni reket. Netko je izračunao da on godišnje ubire dvadesetak milijuna kuna – nešto manje od 3 milijuna eura – od tog reketa. Ne mogu naći neku ljepšu riječ za to.“

Navijači „Dinama“ i dalje se ne daju kupiti od Mamića, predsjednik HNS-a Davor Šuker pomalo se emancipira od Mamića i počinje samostalno odlučivati, „Hajduk“ i „Rijeka“ sportski jačaju i financijski se stabiliziraju, pobraja naša sugovornica.

„Dakle, i na sportskom planu on više neće biti tako dominantan. Eto, nekako se djeluje alatima koji su ministru Jovanoviću i pravnom sustavu na raspolaganju, sporo i polako. Ali čini se da je da je nekako načet, nagrižen i da njegova svevlada možda dolazi kraju.“

Dodajmo i da je upravo u ponedjeljak objavljena presuda po kojoj je Mamić za vrijeđanje Crnića na prošlom ročištu osuđen na plaćanje gotovo 130.000 kuna – oko 17 i po tisuća eura. Mamić je pred nepuna dva mjeseca oslobođen optužbi za uvredu ministra prosvjete i sporta Željka Jovanovića na nacionalnoj osnovi.