Sud u Hong Kongu osudio dvojicu novinara zbog 'pobune'

Čung Pui-kuen, bivši urednik medija "Stand News", napušta sud u Hong Kongu, 29. avgust 2024.

Sud u Hong Kongu je u četvrtak, 29. avgusta osudio dva bivša urednika sada zatvorene novinske kuće, u sudskom postupku za pobunu, koji je viđen kao barometar budućih medijskih sloboda u gradu koji je svojevremeno važio za bastion slobodne štampe u Aziji.

Bivši glavni i odgovorni urednik internet portala "Stand News", Čung Pui-kuen i bivši v.d. glavnog i odgovornog urednika, Patrik Lam, uhapšeni su u decembru 2021. godine.

Oni su se izjaasnili da nisu krivi, po optužbi za zavjeru radi objavljivanja i reprodukcije publikacija koje pozivaju na pobunu.

Njihovo suđenje je bilo prvo u Hong Kongu koje se tiče medija, od 1997. godine, kad je bivša britanska kolonija vraćena kineskim vlastima.

"Stand News" je bio jedan od posljednjih medija u gradu koji je otvoreno kritikovao vlasti, dok je trajao obračun sa građanskom neposlušnosti, koja je uslijedila nakon masovnih prodemokratskih protesta 2019. godine.

Pročitajte i ovo: Peking steže kontrolu nad Hongkongom izborom novog lidera
Pročitajte i ovo: Zatvoren još jedan nezavisni medij u Hong Kongu

On je zatvoren nekoliko mjeseci nakon novina "Apple Daily", čiji osnivač Džimi Lai, koji se nalazi iza rešetaka, se bori protiv optužbi za dosluh, pod okriljem sveobuhvatnog zakona o nacionalnoj bezbjednosti, donesenog 2020. godine.

Čung i Lam su optuženi po zakonu o pobuni, koji vuče porijelo još iz kolonijalnih vremena, koji se sve češće koristi za obračun sa disidentima. Suočeni su sa zatvorskom kaznom do dvije godine, i novčanom kaznom od 5.000 hongkonških dolara (oko 640 američkih dolara), za prvi prestup.

"Best Pencil (Hong Kong", kompanija u čijem je vlasništvu ovaj medij, je osuđena po istoj optužbi. Nisu imali svoje predstavnike na suđenju koje je počelo u oktobru 2022. godine.

Sudija Kvok Vai-kin je rekao u pisanoj presudi da je "Stand News" postao alat za blaćenje vlade u Pekingu i Hong Kongu tokom protesta 2019. godine.

"Kada se smatra da je govor, u relevantnom kontekstu, prouzrokovao potencijalnu štetu nacionalnoj bezbjednosti i namjerava da ozbiljno potkopa autoritet kineske centralne vlade ili vlade u Hong Kongu, to mora biti zaustavljeno", navodi se u presudi.

Tužioci su rekli da pojedini članci koje je objavio medij promovišu "ilegalne ideologije", ili da blate snage bezbjednosti.

Odri Eu, advokatica odbrane, pročitala je Lamovu izjavu, u kojoj je navedeno da su reporteri "Stand News"-a htjeli da vode medijsku kuću sa uredničkim standardima koji su u potpunosti nezavisni.

"Stand News" je zatvoren u decembru 2021, nakon policijske racije u njihovim prostorijama praćene velikim publicitetom, i hapšenja koja su uslijedila.

Pročitajte i ovo: Nezavisni medij Stand News gasi se nakon hapšenja uposlenika u Hong Kongu

Nekoliko dana nakon policijske akcije, nezavisni medij "Citizen News" je takođe objavio da će prestati sa radom, navodeći kao razlog sve gore okruženje za rad medija i potencijalne rizike po zaposlene.

Hong Kong je na 135. mjestu od 180 zemalja i teritorija, u posljednjem indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF), što je pad sa 80. mjesta koje je zauzimao 2021. godine.

RSF je osudio presudu u saopštenju, rekavši da se radi o opasnom precedentu i još jednom udarcu na "uništenu slobodu štampe" u gradu.

Vlasti u Hong Kongu insistiraju da u njemu i dalje vlada sloboda medija, koja je garantovana njegovim mini-ustavom.

Izvor: AP