U Subotici uništen natpis sa imenom grada na mađarskom jeziku

Ištvan Pastor, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara, 16. maj 2023.

Uništen je svijetleći natpis na mađarskom jeziku, sa imenom grada Subotice, koji se nalazi na ulasku u taj grad u Srbiji, saopćio je predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u nedjelju, 3. septembra.

"Vandalizmu se mora stati na put bez obzira od koga dolazi", napisao je Pastor na Facebook profilu, prenosi Beta.

Poručio je da će učiniti sve da "natpisi Subotice ponovo sijaju, kao i da počinioce sustigne zaslužena kazna". "A mi, sa naše strane, ostajemo tu gde jesmo, ne idemo nigde", naveo je Pastor.

Savez vojvođanskih Mađara je stranka koja zastupa interese Mađara u Vojvodini, čija populacija je nabrojnija u Vojvodini, na sjeveru zemlje, gde čini 13 posto stanovništva.

Pročitajte i ovo: Manjine napuštaju Suboticu: 'U inostranstvu ne prave razlike'

Na ulazu u Suboticu je krajem juna postavljen natpis sa imenom ovog grada na mađarskom jeziku. Izrađen je u crvenoj, bijeloj i zelenoj boji, a riječ je o bojama koje se nalaze i na mađarskoj zastavi.

Natpis je postavljen na sjevernom izlazu na autoput, gdje od ranije već postoje natpisi sa imenom grada na latinici i ćirilici, u bojama zastave Srbije, odnosno crvenoj, plavoj i bijeloj.

Zbog uništavanja natipisa na mađarskom jeziku, reagirala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)-Vojvođani, upućujući zahtjev gradskoj vlasti Subotice da što prije saniraju štetu na, kako tvrde, više natpisa.

"Šteta je načinjena na Paliću, te u Kelebiji i samom gradu Subotici", naveo je u saopštenju za javnost Robert Damjanović Čokić, predsednik subotičkog odbora LSV-Vojvođani i odbornik u Skupštini grada.

Ocijenio je da je "jasno" da je to "posljedica nacionalističkih politika".

MOŽDA VAS ZANIMA: Politika 'pritiska' predstavnike manjina u Srbiji

"Politika koja se bazira na promociji šovinističkog narativa nekakvog Baje Malog Knindže za posledicu ima ovakva dela. Subotica je grad svih njenih građana i ne sme biti poligon za nacionalizam i šovinizam", naveo je Damjanović Čokić.

Zatražio je od gradonačelnika Stevana Bakića i predsjednika Skupštine grada Balinta Pastora da ispoštuju Statut grada i natpise dobrodošlice istaknu i na ostala dva jezika koja su u službenoj upotrebi u Subotici, odnosno na hrvatskom i bunjevačkom jeziku.

Suboticu i Srbiju napustilo najviše Mađara

Unutrašnjost Gradske kuće Subotica

Promena nacionalne strukture Subotice je posebno vidljiva u poslednjih 11 godina, između dva popisa stanovništva.

Većinu od 123.952 građanina Subotice po prvi put u novijoj istoriji čine Srbi, iako je zbirno gledano njihov broj gotovo isti.

Tako je u najsevernijem gradu u zemlji danas oko 20.000 Mađara, Hrvata i Bunjevaca manje dok su u porastu neizjašnjeni – vanzemaljci, vilenjaci, hobiti, džedaji, kosmopolite, pingvini i drugi.

Gledajući podatke za celu zemlju, najveći pad, oko 70.000 ljudi, je zabeležen kod Mađara. Na pretposlednjem popisu ih je bilo 253.899, skoro duplo manje u odnosu na popis iz 1991. godine kada je njihov broj bio 343.800.