Građani ne odustaju, protesti u BiH i naredne sedmice

  • RSE

Vaš browser nepodržava HTML5

Protesti u BiH: Studenti traže reforme

Oko 2.000 studenata kojim su se pridružili i građani, u petak je izašlo na ulice Sarajeva, u znak podrške protestima koji su održani dan ranije ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, a protestni skupovi građana održani su u petak i u drugim gradovima. Novo okupljanje u Sarajevu studenti su najavili za ponedjeljak u 12.00 sati i pozvali građane da im se pridruže na Trgu oslobođenja.

Zbog neusvajanja zakona o jedinstvenim matičnim brojevima nekoliko stotina građana blokiralo je u četvrtak cijeli dan pa do ranih jutarnjih sati u petak zgradu institucija BiH u Sarajevu, dok policija nije omogućila zastupnicima i osoblju Parlamenta BiH i 250 stranih državljana koji su bili na ekonomskom skupu da napuste zgradu.

Sa demonstrantima je prije nego je protest okončan u petak rano ujutro razgovarao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

„Ja bih htio da kažem da ću sazvati već iduće nedjelje vanrednu sjednicu ambasadora PIK-a da možemo razmatrati situaciju kakva je u vezi sa zajedničkim jedinstvenim matičnim brojem, da nađemo rješenje u korist građana što je brže moguće. To sam ovdje obećao vođstvu demonstranata“, rekao je Inzko.

U četvrtak je beba koja je bolesna i zbog koje su protesti i počeli jer nije mogla otići na liječenje konačno dobila matični broj i rodni list, na osnovu privremene šestomjesečne odluke Vijeća ministara koja je donesena u srijedu.

Prema tvrdnjama petoro demonstranata, koje su privedeni tokom protesta u petak u Sarajevu, policija je primjenjivala nasilje nad privedenima, među kojim su bila dva aktivista Udruženja građana "Zašto ne".

“Njih je ukupno bilo petoro i svi su sada pušteni sa prekršajnim postupcima koji će biti vođeni u narednom periodu. Mogu reći da se prema onim demonstrantima koje mi znamo, vršilo policijsko nasilje. Takvo postupanje prema njima vršeno i u samim policijskim kolima, pa u policijskoj stanici, odnosno tretman je, generalno, bio jako loš. Došlo je do raznih prijetnji. Demonstranti su, čak i tokom samog ispitivanja, bili stavljeni u nezgodan položaj. Smatramo da je u ovom slučaju policija u velikoj mjeri prekoračila sve svoje ovlasti", rekao je za RSE predsjednik Udruženja Darko Brkan.

U petak su protesti nastavljeni širom BiH, a protestna šetnja studenata Sarajevskog univerziteta trajala je u petak cijelo popodne centrom grada, na relaciji između Ekonomskog fakulteta, Vlade Kantona Sarajevo, zgrade institucija BiH i zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR), uz uzvikivanje parola: "Vrijeme je da ih probudimo" i "Hoćemo ustavne reforme".

Osnovni motiv je pozivanje na odgovornost parlamentaraca, ali i svih ostalih koji ne rade svoj posao, zbog čega je BiH u stalnoj političkoj i ekonomskoj krizi, naveli su studenti.

Od visokog predstavnika Valentina Inzka studenti su zatražili da iskoristi ovlaštenja koja ima i riješi ustavnu krizu i krizu vlasti u BiH.

Od Banjaluke do Mostara

Oko dvadesetak Banjalučana u petak je u poslijepodnevnim satima protestvovalo u parku preko puta Skupštine Republike Srpske u znak podrške Sarajevu i protiv političke manipulacije građanskom sviješću, javio je RSE novinar Milorad Milojević.

Banjalučani i Banjalučanke poslali su poruku vlastima u tom entitetu da ne prihvataju optužbe o bilo kakvoj instruisanoj političkoj aktivnosti. Radi se o brobi prava građana BiH, kaže mirovni aktivista Dražen Crnomat:

„Dodik je politički i ekonomski motiviran da zadrži određena pitanja neriješenima jer to njemu koristi. Svako okupljanje grđana na bilo kojoj javnoj površini jeste političko okupljanje, ali to nisu interesi vladajućih partija. Mi se borimo za naš bolji život i da ta djeca dobiju matični broj“, navodi Crnomat.

„To je još jedan pokušaj spinovanja javnosti, da zapravo pokušava da manipuliše narodom na način da se uvijek traži neka pozadinska krivica za stvari koje su čisto građanski bunt - jer mi ovdje apsolutno više ne živimo normalno. Ovo više nije normalno stanje života“, rekla je aktivistkinja Lana Konjovoda.

Protesti u Banjaluci su protekli mirno i bez incidenata.

Nekoliko stotina građana, među kojima su bile majke s bebama koje nemaju matičnog broja, okupilo se na Trgu slobode u Tuzli kako bi dali punu podršku građanima Sarajeva da izvrše pritisak na parlamentarce da što prije donesu zakon o jedinstvenom matičnom broju, javlja dopisnik RSE iz Tuzle Maja Nikolić.

Od 2. veljače ove godine na UKC Tuzla prosječno se rodi deset beba. Već četiri mjeseca sve su bez matičnog broja. I Tuzlaci su se u petak kao revolt na tu činjenicu okupili se na Trgu slobode.

„Moja poruka je jasna: zar su djeca toliko nepoželjna u BiH da ne mogu dobiti ni matični broj što im je zagarantovano ljudskim pravima?“, kaže jedna od majki Aldina Pašić.

„Poruka je da naša djeca nisu imovina na koju se može davati bilo kakvo privremeno rješenje“, kaže građanin Mirza Čatibušić.

Građani Tuzle već pripremaju organizirani odlazak na prosvjede u Sarajevo.

Oko 300 Zeničana protestom ispred Općine također su digli svoj glas protiv neizglasavanja zakona o matičnom broju, javlja iz Zenice Šerif Babić.

Protesti u Zenici

Pištaljkama i parolama kojima su parlamentarcima nedvosmisleno poručili da građani BiH moraju imati vlastiti identitet, mahom mladi Zenice pridružili su se građanima Sarajeva, Tuzle i Banje Luke u upozorenju da se sudbina bebe Belmine Ibrišević, koja zbog toga što je rođena nakon 12. februara nije mogla biti upućena na liječenje u inostranstvo, ne smije ponoviti.

Jedna grupa Zeničana će se pridružiti učesnicima u demonstracijama pred zgradom Parlamenta BiH.

„Iz Zenice ćemo i na taj način poslati poruku solidarnosti i spremnosti da aktivno i zajedno mijenjamo stvari u državi“, izjavio je Emir Mire Serdarević, pokretač zeničke fejsbuk inicijative za omogućavanje izdavanja matičnih brojeva za novorođene Bosance i Hercegovce.

Uprkos tome što su oficijelni sindikati dan ranije otkazali već najavljene proteste, zbog sporazuma kojeg su potpisali sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, demonstracije su u Mostaru ipak održane, javio je RSE dopisnik Mirsad Behram.

U organizaciji neformalne "Facebook" grupe "Protesti Mostar", najprije se u petak ujutro u 10 sati, na Španskom trgu, u centru grada, okupilo nekoliko stotina građana svih uzrasta, čak i sa malim bebama, koji su time dali podršku protestima pred zgradom institucija BiH u Sarajevu, ali i da izraze nezadovoljstvo problemima u Mostaru - gradu koji je već godinama u dubokoj političkoj i finansijskoj krizi.

(FOTOGALERIJA: Protesti, 7. juni 2013.)

Protesti širom BiH, u Sarajevu studentski bunt


Demonstranti - različitih nacionalnosti iz tog još uvijek etnički podijeljenog grada - istakli su transparente poput "Tko sije bijedu žanje gnjev", "Trubi za JMBG", "Solidarni sa Sarajevom", "Zajedno za slobodu", "Glupost je neuništiva - političari BiH", Pos'o je dobar, para laka"...

Neki su u izjavama medijima istakli da zadnjih dana u BiH političke elite mogu osjetiti snagu gnjevnog naroda.

Nakon okupljanja na Španskom trgu, demonstranti su prošetali do Gradske uprave, gdje su se zadržali kraće vrijeme, uz povremen zvižduke i uzvike "Lopovi", "Lopovi".

Slično je bilo i pred sjedištem Gradskog vijeća, te uredima SDA u neposrednoj blizini. Nakon toga su se zaputili prema sjedištu HDZ-a BiH.

Šta su neki od prisutnih demonstranasta rekli za Radio Slobodna Evropa:

Vaš browser nepodržava HTML5

Mostarci o protestu