Studenti blokirali prometne raskrsnice u Beogradu, traže uvid u birački spisak

Ove lokacije jedne su od najprometnijih u glavnom gradu Srbije, jer se tu nalaze zgrade Vlade Srbije, brojnih ministarstava i Generalštaba Vojske Srbije.

Okupljeni su saopštili da žele otvaranje biračkog spiska da bi ga proverili, nakon što su domaće i evropske organizacije koje su posmatrale izbore u Srbiji 17. decembra izrazile sumnju u njihovu regularnost.

Najavili su da će blokade trajati do 18 časova i saopštili da su se protestima u Beogradu pridružili i studenti Univerziteta u Novom Sadu. 

​​​Okupljeni su ispred Vlade Srbije skandirali "Izlazite napolje".

Prethodno su studenti blokirali raskrsnicu ulica Kneza Miloša i Birčaninove.

Tu su okačili svoje poruke upućene predstavnicima vlasti u Srbiji.

Studenti su najavili da će podneti zahtev svim lokalnim samoupravama za uvid u biračke spiskove, a da će oni imati rok do srede, 27. decembra, u podne.

Blokada je počela pred sedištem Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Birčaninovoj.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je 25. decembra da je jedinstveni birački spisak "jedna od najažurnijih evidencija" u Srbiji, te da nema "fantomskih birača".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je da je cilj okupljanja na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" da "silom preuzmu vlast u Srbiji".