Poskupljuje struja za domaćinstva u dijelu Federacije BiH

Zgrada Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, 30. august 2018.

Električna energija od 1. augusta poskupljuje u domaćinstvima u dijelu bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, sukladno odluci koju je krajem juna donijela Federalna komisija za električnu energiju (FERK).

Direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić izjavio je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će cijena struje biti viša za deset posto, navodeći da je riječ o usklađivanju prodajne sa proizvodnom cijenom.

Osim Elektroprivrede, u Federaciji BiH djeluje i drugo javno preduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, koje nije najavilo poskupljenja struje.

Pročitajte i ovo: Postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje


Istovremeno će, kako je najavljeno krajem juna, struja poskupiti za 7,29 posto potrošačima iz kategorije "Ostala potrošnja" u koju, između ostalog, spadaju vrtići, javne kuhinje, te đački, studentski i starački domovi.

Prethodni pokušaj Elektroprivrede BiH da poveća cijenu električne energije je FERK odbio krajem aprila.

Tada je Elektroprivreda BiH predložila uvođenje tarifnog modela, što je FERK odbio, obrazloživši da nije u skladu sa propisima koji zabranjuje snabdijevačima električnom energijom da drastično mijenjaju cjene ovog energenta za krajnje kupce.