BiH dobija ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO

Vaš browser nepodržava HTML5

Stoltenberg: 'Na BiH da odluči o prihvatanju ponude'

BiH dobija ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), potvrdio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu, gde će se u naredna dva dana održati sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

"Očekujem da ćemo od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa. Sada je na vlastima BiH da prihvate ovu ponudu", kazao je.

“Trebamo čekati i vidjeti hoće li BiH iskoristiti ovu mogućnost. Mi smo im ponudili šansu. Bosna i Hercegovina je zatražila MAP, a mi smo sada spremni da primimo podnošenje njihovog godišnjeg nacionalnog programa. Sada je na njima da odluče da li će to učiniti”, izjavio je generalni sekretar NATO.

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO će se sastati u utorak i sredu u sedištu Alijanse u Briselu, a drugi dan sastanka će posvetitit isključivo prilikama na Zapadnom Balkanu.

Njima će se pridružiti i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, dok će dijalog između Srbije i Kosova takođe biti predmet rasprave.

Pročitajte i ovo: Dijalog Beograda i Prištine 'drugim sredstvima'

S tim u vezi, prvi čovek Alijanse Jens Stoltenberg je ponovio da NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

“Važno je da se svi igrači uzdrže od provokativnih akcija i retorike i pokušaju da smanje tenzije i naprave progres”, poručio je Stoltenberg istakavši da će KFOR nastaviti da bude prisutan “i nepristrasan” na Kosovu, da bi pomogao neophodnu stabilnost i bezbednost “kako bi došlo do napretka u naporima da se nađe političko rešenje”.

Stolteberg nije odgovorio na direktno novinarsko pitanje da li je NATO spreman da se suoči sa mogućim bezbednsnim posledicama implementacije sporazuma koji bi obuhvatio i razgraničenje.

“Što se tiče mogućih izmena granica, mogu samo reći da mi podržavamo dijalog. Nadam se da će oni biti u mogućnosti da pronađu rešenje koje će biti prihvatljivo kako za Beograd, tako i za Prištinu”, rekao je prvi čovek alijanse.

Osim rasprave o Kosovu i Srbiji, šefovi diplomatija zemalja članica NATO će prema najavi ponoviti poruku zvaničnom Skoplju da će Makedonija biti primljena čim se sprovede sporazum o imenu.

Od svake zemlje koja se zalaže za članstvo biće zatraženo da izradi godišnji nacionalni program pripreme za buduće članstvo.

Akcioni plan za članstvo je program savetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti severoatlantskom savezu.

Zemlje koje učestvuju u MAP-u podnose pojedinačne godišnje nacionalne programe o njihovim pripremama za buduće članstvo. Ovi izveštaji uključuju političke, ekonomske, obrambene, resursne, sigurnosne i pravne aspekte.

NATO je u aprilu 2010 godine, pozvao Bosnu i Hercegovinu da se priključi MAP-u. Međutim, prethodno, zemlja je trebala da reši problem nepokretne vojne imovine, da bi Severoatlantski savez prihvatio prvi godišnji nacionalni program.