Što više jezika znamo bolje pamtimo

Ilustrativna fotografija

Istraživači Više škole za ekonomiju u Helsinkiju sproveli su studiju kojom su dokazali da učenje stranih jezika povećava sposobnost usvajanja i razumijevanja novih informacija.

Odnos broja naučenih jezika i efikasnosti moždanih funkcija je upravo srazmjeran: što smo više jezika naučili, to su naše moždane reakcije i procesi brži i efikasniji, javlja AFP.

Istraživači su koristili tehniku elektroencefalografije (EEG). Različite moždane aktivnosti su registrovane prilikom slušanja poznatih i nepoznatih riječi.

Naučnike je posebno interesovala brzina kojom mozak reaguje u pokušaju razumijevanja nepoznatih riječi, odnosno riječi na stranom jeziku.

Autor studije i vođa grupe istraživača, Jurij Štirov, objasnio je da se kod osoba, koje poznaju više različitih jezika, brže formira mreža neurona pomoću koje se dešifruju nove informacije odnosno nepoznate riječi.

Nakon dobijanja objektivnih neurofizioloških podataka, ispitivana je lingvistička karta subjekata sa naglaskom na broj stranih jezika koje poznaju i uzrast na kojem su počeli da ih uče.

Sposobnost mozga za brzu obradu informacija zavisi od tzv. lingvističke anamneze. Eksperiment je pokazao da je moždana elektro-aktivnost veća kod onih subjekata koji znaju strane jezike.

Naučnici smatraju da je važno razumjeti kako mozak funkcioniše tokom procesa usvajanja stranog jezika jer su ta saznanja bitna za dijagnostiku i tretman govornih poremećaja koji nastaju nakon moždanog udara, prenosi RTS.

Kada se stekne bolji uvid u principe uspostavljanja i jačanja neuronskih mreža, postojaće mogućnost da se namjerno aktiviraju ovi mehanizmi, da se oni ojačaju i ubrzaju. (RTS)