Sto godina Troglava

Utakmica između Hajduka i Troglava u Livnu

U okviru proslave 100 obljetnice osnutka, nogometni klub Troglav je za svoje sugrađane upriličio obilje sportskih zbivanja, a za središnjeg događaja, prijateljske utakmice Troglava i Hajduka tribine su, za razliku od redovitih utakmica, bile popunjene do posljednjeg mjesta.

Prijateljstvo između dva nogometna kluba, livanjskog Troglava i splitskog Hajduka, dulje od pola stoljeća, i ovoga puta bilo je u prvom planu. Lijepu i čvrstu borbu u kojoj su ozlijeđena i dva gostujuća igrača, publika je, unatoč hladnoći, ispratila do kraja, što je ostavilo dojam i na trenera gostujućih Zorana Vulića.

„Malo su danas uskraćeni za golove, to je šteta, ali po ovoj buri i po ovom terenu nije bilo boljih mogućnosti. Ali, moramo čestitati ekipi Troglava na jednoj dobroj utakmici.“

Dio ekipe Hajduka na klupi gleda utakmicu

U desetoj minuti prvog poluvremena od uspješne 26-godišnje karijere, uz dar Hajdukovog trenera i pljesak publike, od aktivnog igranja oprostio se nogometaš Troglava Danijel Krivić.

„Promijenio sam dosta klubova, međutim, početak sa 12 i završetak sa 38 godina, mislim da pred ovakvom publikom, pred protivnikom koji je jedan od najboljih klubova u Hrvatskoj, za mene je zaista jedan poseban oproštaj od nogometa“

Oprostio se Danijel od igračke karijere ali ne i od nogometa, jer već nekoliko godina u svom klubu radi i kao trener.

Utakmicu su na klupi domaćih kao svečani uzvanici pratila i dvojica najstarijih igrača, Jarebica i Matijanić. Životni vijek od 84 godine ne priječi Refika Jarebicu da prati sve ono što se događa u njegovom matičnom klubu.

„Prvu utakmicu za Troglav odigrao sam u Sinju, 1953. godine. Troglav je tada bio u splitskom podsavezu. Bio sam trener pionira, juniora, pomoćni trener, profesionalni trener onima koji su dolazili u Livno. Šta da kažem da je Troglav? Troglav je uvijek u meni bio i vazda će ostati. Puno je nas ovdje bilo koji smo davali puno, i znoja i krvi, na ovom terenu i za Troglav.“

A bio je trener i sada proslavljenom izborniku hrvatske reprezentacije, Livnjaku Zlatku Daliću.

„To je bilo 1982. godine, tada je Zlatko imao petnaest i po godina. Nakon 35 godina još se nismo rukovali i susreli. A volio bih ga vidjeti. Velika mi je želja da se s njim pozdravim.“

Pune tribine

Troglavov najbolji igrač svih vremena zasigurno je Mladen Matijanić, a bio bi i Hajduka da ga nisu spriječile ozbiljne ozljede. Koji klub mu je bliže srcu?

„Volim ih jednako. U Troglavu sam ponikao, a tamo sam proveo najljepše trenutke svog života. Dok sam igrao u Hajduku bio sam sedam godina standardan prvotimac Hajduka, odigrao 218 utakmica, postigao 94 gola.“ – kaže Mladen Matijanić.

Navijači splitskih Bilih u to vrijeme na utakmice su dolazili s posebnim transparentima.

„Mi imasmo jaku vezu, a ti reče Nadovezu – tako se pjevalo tada ko je navijao za Hajduka.“ – sjeća se Refik.

Troglav je za Splićane bio pravi rasadnik vrsnih igrača, govori nam Vulić.

„Imali smo puno igrača koji su došli iz Troglava u Hajduka. Ja se nadam da će ta suradnja trajati, ja bih rekao, do vječnosti.“

„Iz Troglava je otišlo deset, dvanaest igrača, počev od mene, pa Gorana Popovića, Nike Čeke, ovoga malog, Zlatka Dalića, Ivice Perkovića, koji je čak bio i kapiten u ekipi u kojoj je igrao Jerković, Džoni, Buljan..“ – kaže Matijanić.

Utakmica Hajduk - Troglav

Bez obzira na uspjehe i padove, Troglav je i ponos Livna, a dugoročni prioriteti puno su više od trenutnih rezultata, govori nam predsjednik Troglava Borislav Kovač.

„Moramo se pohvaliti onim što se malo koji klub u regiji može pohvaliti – obilježavanjem stogodišnjice. Moramo reći prije svega da smo mi amaterski klub i naša osnovna zadaća je da što više djece educiramo i okrenemo prema sportu.“

Inače, u 100 godina bogatoj povijesti Troglav je najveći uspjeh postigao za vrijeme bivše Jugoslavije kada je u sezoni 1972./1973. igrao u Drugoj saveznoj ligi. Bio je i u Premijer ligi BiH, a danas u Drugoj ligi FBiH Jug.