Stefanović optužio Hrkalović za druženje sa Kavačkim klanom

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović obratio se javnosti video porukom 21. juna, povodom optužbi koje je protiv njega iznela njegova bivša saradnica i nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović u intervjuu prorežimskom portalu Objektiv.

Stefanović je rekao da se obraća javnosti jer želi da "raskrinka svaku laž koju akteri medijsko-mafijaške hobotnice plasirali o njemu".

"Ja nisam kriminalac niti sam izvršio neko krivično delo, a pogotovo nisam zaverenik protiv Aleksandra Vučića, čoveka koga u politici pratim već duže od 20 godina", rekao je Stefanović.

On je kao jednog od glavih organizatora napada na sebe označio stranačkog kolegu Vladimira Đukanovića, sadašnjeg advokata Dijane Hrkalović, visokog funkcionera vladajuće Srpske napredne Stranke i člana Visokog saveta sudstva.

Pročitajte i ovo: Bivšoj državnoj sekretarki MUP Srbije kućni pritvor zamenjen zabranom napuštanja boravišta

"Njegov pritisak je značajno veći jer ima uticaj na izbor sudija, uvek emituje tu vrstu poruke da je neko ko dolazi u ime vladajuće stranke i da je to stav vladajuće stranke i tako vrši pritisak na sudstvo, braneći svoje biznis interese", rekao je on.

Kako je naveo, "bujica laži koju protiv njega iznosi Dijana Hrkalović počela je od kada je Đukanović postao njen advokat".

Sa druge strane, u toku dana saopštenje je poslalo i Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je objavilo da tvrdnje Hrkalović nemaju nikakvu dokaznu snagu, te da se ne mogu smatrati relevantnim i verodostojnim, budući da je ona odbila da se u slučajevima koji se protiv nje vode izjasni pred tim Tužilaštvom.

Đukanović je, posle izjašnjavanja Tužilaštva za organizovani kriminal i video objave Nebojše Stefanovića, za televiziju Pink izjavio da je tužilaštvo moglo "da prikupi obaveštenja, da formiraju predmet i pojedini ljudi da daju iskaze".

Reagujući na Stefanovićeve navode, Vladimir Đukanović je ocenio da je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) svojim saopštenjem "aboliralo" ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, navodeći da za njih nije relevantna činjenica da je neko prisluškivao predsednika države, i dodao da je spreman "sve što ima da menja sa Stefanovićem".

Dijanu Hrkalović Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za trgovinu uticajem u dva slučaja.

Optužnica tereti Dijanu Hrkalović za krivično delo trgovine uticajem u slučaju ubistva V. M. u Beogradu (poznato kao ubistvo na šinama), kao i da je na nekadašnjeg šefa Odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića uticala da ne dostavi transkripte razgovora osumnjičenih nadležnom tužilaštvu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji

Veljko Belivuk bio je jedan od osumnjičenih za ovo krivično delo, ali je naknadno oslobođen, a u svom intervjuu koji je 18. juna dala za Objektiv, Hrkalović je rekla da je od Stefanovića dobila "usmenu naredbu da te podatke ne dostavi Tužilaštvu".

"Ja sam sadržinu tih transkripta video iz medija i ne znam da li su to svi transkripti ili ne. U medijima sam pročitao da je ona ta koja se pominje u toj komunikaciji i da je ona jedina koja je imala interes da to sakrije", rekao je Stefanović.

Pročitajte i ovo: Pet stvari koje bi trebalo znati o slučaju Dijane Hrkalović

Za svoju nekadašnju blisku saradnicu rekao je da je imala bliske veze sa članovima kriminalnih grupa, a da je otkaz dobila jer je "na odmor u Izrael otišla sa članom Kavačkog klana i vođom navijača Partizana sa Karaburme"

"Ja nisam tada imao bilo kakav podatak da je ona počnila neko krivično delo, ali kad sam saznao za to putovanje nisam mogao da dozvolim da ona ostane da radi u MUP-u i ona je nakon toga bila prinuđena da podnese ostavku i ode", rekao je Stefanović.

Pročitajte i ovo: Darko Elez osuđen na 15 godina zatvora za organizovani kriminal

On je od državnih organa zatražio da daju odgovore i na to da li je njegova saradnica preko zaštićene aplikacije Sky komunicirala sa Darkom Elezom, koji je novembra 2021. u BiH osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

"Ja ću svoja prava zaštititi na sudu. Potpuno verujem u institucije Srbije i verujem da će rasvetliti svaki od ovih slučajeva", rekao je Stefanović.

Pročitajte i ovo: Vučić tvrdi da će nadležni ispitati optužbe Dijane Hrkalović

O ovom slučaju oglasio se i sam vrh države, te su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić rekli da se nadaju da će institucije uraditi svoj posao.

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo u Beogradu kaže da tvrdnje Hrkalović nemaju dokaznu snagu