Stav Srbije nepromenjen: Bez fusnote nema primene sporazuma

Robert Cooper

Posrednik EU u dijalogu Srbije i Kosova, Robert Kuper, razgovarao je u Beogradu sa srpskim zvaničnicima. Glavne teme su različita tumačenja postignutog Sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine, primena ostalih dogovora i nastavak dijaloga.

Njegovi sagovornici su, međutim, i pre susreta rekli da očekuju da će stavovi, barem što se tiče predstavljanja Kosova ostati „dijametralno suprotni“, što dovodi u pitanje normalizaciju odnosa sa Prištinom, a time i dalje napredovanje Srbije ka Evropi.

Regionalno predstavljanje Kosova, ostalo je kamen spoticanja četiri meseca nakon što je u Briselu o tome postignut dogovor Beograda i Prištine.

Zvanični Beograd insistira na stavu da će se dogovor primenjivati samo ako se na skupovima, uz naziv Kosova i zvezdicu, na tablici navodi i čitav tekst fusnote, iako je posrednik Evropske Unije u pregovorima Beograda i Prištine, Robert Kuper, ranije ukazao da je takvo tumačenje postignutog sporazuma pogrešno.

Kakav je stav o tome izneo tokom susreta sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem u Beogradu, nije poznato, pošto se pojedinosti o tome ne pominju u saopštenju poslatom iz predsedništva.

Drugi Kuperov sagovornik, Borislav Stefanović, koji je predvodio tim Srbije u dosadašnjim pregovorima, ukazao je da stav Beograda o predstavljanju Prištine ostaje nepromenjen.

Edita Tahiri, Borislav Stefanović i Robert Kuper na pregovorima, novembar 2011.

“Sporazum o regionalnom predstavljanju predstavlja jedinstvenu formulu koja će se primenjivati u regionalnom predstavljanju Prištine. Jedinstvena formula znači Kosovo sa zvezdicom i tekst fusnote. Na moju veliku žalost, došlo je do još jednog tumačenja koje je u skladu sa interesu Prištine. To tumačenje je da nije određeno gde se fusnota nalazi. Na žalost, ovo sada što imamo je činjenica da problem regionalnog predstavljanja nije rešen. Prema tome, mi tražimo i spremni smo da u potpunosti primenimo Sporazum o regionalnom predstavljanju kada on bude predstavljen i urađen u regionalnim institucijama kako je dogovoreno, a to znači kao jedinstvena celina i jedinstveni tekst”, rekao je Stefanović.

Sudeći po tvrdom stavu Stefanovića, poseta Kupera Beogradu u cilju rešavanja problema različitog tumačenja pojedinih dogovora iz Brisela, teško da će ubediti ovdašnje zvaničnike da promene mišljenje. I sam Stefanović je uoči susreta sa Kuperom rekao da misli da će se razgovor o tom pitanju završiti dijametralno suprotnim stavovima.

Normalizacija odnosa sa Prištinom osnovni uslov

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović primećuje da trenutna “pat pozicija” nameće pitanje - čemu služe pregovori u kojima se postižu određeni dogovori, ako se potom, oni uopšte ne primenjuju na terenu?

"To je pitanje iskrenosti pregovarača, i to bih rekla sa sve tri strane, s obzirom da Evropska unija vodi ovaj proces. Šta je cilj postignutih dogovora, ukoliko oni nemaju apsolutno nikakvu primenu, odnosno ako svako može da ih tumači na način koji njima odgovara i da kao posledicu nemamo nikakvu novu situaciju. Najeklatantniji primer je bio upravo sa regionalnim predstavljanjem Kosova. Čini mi se da će u svakom sledećem koraku biti važnije da se primeni ono što je već dogovoreno nego da se postigne nekakav novi sporazum koji za posledicu neće imati apsolutno ništa", kaže Joksimović.

"Čini se da će u svakom sledećem koraku biti važnije da se primeni ono već dogovoreno nego da se postigne nekakav novi sporazum", kaže Aleksandra Joksimović.

Postizanje sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine krajem februara bilo je presudno da Srbija, nakon jednog odlaganja, u martu konačno dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji.

Osnovni uslov za naredni korak, dobijanje datuma početka pregovora, jeste normalizacija odnosa sa Prištinom, koja podrazumeva i uspešnu primenu dosadašnjih dogovora na terenu.

Upravo je to jedan od mehanizama kojima bi EU mogla da podstakne Srbiju da ostvari konkretne rezultate, ukazuje direktorka centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

"Srbija se ponovo nalazi pred novim korakom ka pristupanju, ka članstvu. Pitanje otvaranja pregovora, datuma pregovora, je nova prekretnica u okviru koje će EU očekivati od strane Srbije da se pregovori nastave i to tako što će dati sasvim konkretne rezultate", rekla je Joksimović za RSE.

Kuper je sa zvaničnicima Srbije razgovarao i o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz kabineta srpskog predsednika nakon susreta sa Kuperom, predstаvnici Evropske unije, predvođeni britanskim diplomatom, pozdrаvili su spremnost srpske strаne dа se dijalog nastavi pregovorimа nа višem nivou.

I Borislav Stefanović je prethodno rekao da će se razgovor ubuduće voditi na višem državnom nivou, odnosno da će na čelu tima Srbije biti predsednik države ili budući premijer.

Nakon Beograda, Kuper odlazi u Prištinu gde bi trebalo da se sastane sa šeficom pregovaračkog tima Kosova Editom Tahiri.