Ruske trupe sve više imaju pristup Starlinku, ugrožavajući vojne komunikacije Ukrajine

Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink u blizini linije fronta u istočnoj Ukrajini, januar 2023.

Ruske trupe u Ukrajini sve više imaju pristup Starlinku, privatnoj satelitskoj internet mreži u vlasništvu Elona Muska na koju se ukrajinska vojska u velikoj mjeri oslanja za komunikaciju na bojnom polju.

Nalazi Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) potvrđuju ranije izjave ukrajinskih vojnih zvaničnika, naglašavajući kako je sposobnost Kijeva da osigura svoje komandne komunikacije potencijalno ugrožena.

Ovo dolazi u trenutku kada se ukrajinske snage bore sa istrošenim oružjem i municijom i sveukupnom iscrpljenošću, dok ruske snage pritiskaju ofanzivama na nekoliko lokacija duž linije fronta od 1.200 kilometara. Industrijski grad Avdijivka je posebno pod velikim pritiskom ruskih snaga koje stalno napreduju, prijeteći da tamo opkole ukrajinsku odbranu.

Ukrajina se u velikoj mjeri oslanja na Starlink, mrežu za satelite u niskoj orbiti koji pružaju brzi pristup internetu. Mreža je u vlasništvu SpaceX-a, privatne svemirske kompanije koja je, pak, u vlasništvu Elona Muska, američkog biznismena milijardera.

Ova fotografija snimljena 25. septembra 2022. prikazuje antenu satelitskog širokopojasnog sistema Starlink koju je donirao američki tehnološki milijarder Elon Musk u Izjumu, u regiji Harkiv, usred ruske invazije na Ukrajinu.

Koristi se na prvoj liniji prvenstveno za stabilnu komunikaciju između jedinica, medicinara i komandanata. Ukrajinske trupe su takođe eksperimentisale sa instaliranjem Starlink antena na velike dronove za napade, koje su suštinski alat za ukrajinske trupe, ali su često ometane ruskim sistemima za elektronsko ratovanje.

Međutim, sve veći broj ukrajinskih vojnih izvora i civilnih aktivista ukazuje na dokaze da ruske trupe koriste ovu mrežu, bilo za vlastitu komunikaciju ili za potencijalno praćenje ukrajinske.

Ukrajinska vojna obavještajna služba, poznata kao HUR, objavila je 11. februara da ruske snage ne samo da koriste terminale Starlink, već to rade i na "sistemski" način. HUR je također objavio audio isječak presretnutog razgovora između dva ruska vojnika o tome kako postaviti terminale.

Jedinice poput ruske 83. vazdušno-jurišne brigade, koja se bori u djelimično okupiranom istočnom regionu Donjecka, navodno koriste ovaj sistem, rekao je portparol HUR-a Andriy Jusov.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je u međuvremenu 13. februara saopštilo da Rusija nabavlja terminale Starlink od neimenovanih arapskih zemalja.

Starlink je rekao da ne posluje s ruskom vladom ili njenom vojskom, a sam Musk je objavio izjavu na svojoj mreži X, kao odgovor na ukrajinske tvrdnje.

"Izvjestan broj lažnih vijesti tvrdi da SpaceX prodaje terminale Starlink Rusiji. Ovo je kategorički lažno. Koliko nam je poznato, nijedan Starlink nije prodat direktno ili indirektno Rusiji", napisao je Musk 11. februara.

Pročitajte i ovo: Kijev tvrdi da ruska vojska koristi Muskov Starlink u okupiranim područjima

Ruske trupe su možda kupile terminale Starlink od jedne od potencijalno desetina kompanija u Rusiji koje tvrde da ih prodaju zajedno sa proizvodima za kućanstvo, otkrio je RSE.

Jedna ruska web stranica, pod nazivom Topmachines.ru, reklamirala je Starlink set za 220.000 rubalja (oko 2.200 dolara) i 100 dolara mjesečne pretplate.

Čini se da Starlink ima slab nadzor nad vrstom ličnih podataka koje koriste novi Starlink klijenti kada se registruju po prvi put.

Jedan preprodavac iz Moskve rekao je za RSE da su registrovani novi nalozi sa nasumičnim evropskim imenima i prezimenima i da nema potrebe za unosom važećeg evropskog pasoša. Jedina važna stvar, rekao je prodavac, jeste da imate važeću bankovnu karticu koja koristi jedan od glavnih međunarodnih platnih sistema.

Drugi prodavac je za RSE rekao da su terminali koje je prodao dovezeni iz Evrope, ali je odbio da precizira iz koje zemlje. Prodavac je rekao da terminal košta 250.000 rubalja (oko 2.400 dolara), a mjesečna naknada je 14.000 rubalja.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Uz to, Starlinkova tehnologija izgleda nesposobna da precizno ograniči pristup signalu; nezavisni istraživači kažu da Starlinkov sistem zna samo približnu lokaciju svojih terminala, što znači da bi morao ograničiti pristup ukrajinskim frontovima kako bi ograničio upotrebu ruskog bojnog polja.

IStories, nezavisna ruska novinska kuća, takođe je identificikovala najmanje tri prodavca u Moskvi koji tvrde da prodaju Starlink terminale.

Na pitanje novinara da li ruske trupe možda koriste terminale Starlink, portparol Kreljam Dimitri Peskov je rekao: "Ovo nije certificiran sistem kod nas, dakle, ne može se isporučiti i ne isporučuje se službeno. Shodno tome, ne možemo ga službeno koristiti ni na koji način."