Stano o zahtevu Hrvatske: Prvo studija izvodljivosti, pa odluka o finansiranju

Peter Stano

Nedavno je Evropska unija (EU) odobrila Hrvatskoj 200.000 evra za izradu predstudije izvedljivosti izgradnje Pelješkog mosta kojim bi se povezao Dubrovnik sa ostalim delom Hrvatske i zaobišla teritorija Bosne i Hercegovine nakon ulaska Hrvatske u EU.

U sredu hrvatska ministrka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić učestvuje na trilateralnom sastanku između Evropske komisije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ona u Briselu predstavlja i nacrt novog idejnog rešenja Pelješkog mosta, o čemu razgovaramo sa Peterom Stanom portparolom evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.
RSE: Ministarka Pusić u sredu dolazi u Brisel da, između ostalog razgovara o mogućnosti izgradnje Pelješkog mosta. Koji je stav Evropske komisije o ovome?

Stano: Sutra će biti trilateralni sastanak između evropskog komesara Štefana Filea i ministara spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Hrvatske, organizovan na inicijativu komesara Filea kako bi se razgovaralo o posledicama ulaska Hrvatske u Evropsku uniju po njenog suseda Bosnu i Hercegovinu. Ovo će biti opširna diskusija o svim bitnim pitanjima. Ako pitate za Pelješki most, to pitanje bih pre svega uputio hrvatskoj vladi, jer je stav Evropske komisije da još uvek čekamo sugestije i predloge. Znamo za hrvatski zahtev da to finansira EK, ali kao što znate, trenutno se priprema predstudija o izvodljivosti koja razmatra sve opcije kako da se što bolje poveže hrvatska teritorija. Svrha ove studije je da pomogne da se napravi što bolja odluka o što racionalnijoj opciji kako da se poveže hrvatska teritorija, što zapravo znači EU teritoriju, pošto Hrvatska postaje članica EU. Nakon što se napravi studija, onda će u kasnijoj fazi biti odlučeno da li imamo EU fondove na raspolaganju da finansiraju jednu od opcija koja bi bila označena kao najizvodljiva. U ovoj fazi to još uvek ne znamo.

RSE: Koji je vremenski okvir za izradu studije?

Stano: Studiju će napraviti predstavnici Hrvatske i BiH, jer će to naravno uticati na BiH. Period do u kojem će biti završena nije na EK da komentariše. Kada vidimo studiju o izvodljivosti, kada sagledamo sve mogućnosti, onda ćemo započeti proces odlučivanja u EK. Vremenski okvir, dakle, ne mogu da komentarišem jer nije u našim rukama.

RSE: Da li Brisel daje predsnost nekoj od opcija?

Stano: Kao što sam rekao, mi želimo da sagledamo sve alternative, a na hrvatskoj strani je da predloži najizvodljivije rešenje i to je i razlog zbog kojeg će napraviti ovu studiju o izvodljivosti da vidi kakve su opcije - koja je najracionalnija i najizvodljivija - i tek onda postoji mogućnost da se odluči da li će EU finansirati ili kofinansirati ovaj projekat.

RSE: Ne isključujete mogućnost da će se možda graditi most?

Stano: Kao što sam rekao, ne možemo da isključimo nijednu mogućnost, pošto moramo da vidimo studiju.