Mnogi (drugi) Staljinovi spomenici u Gruziji

Ikona Svete Matrone Moskovske unutar Katedrale Svete Trojice u Tbilisiju ima ploču u donjem lijevom kutu koja prikazuje ozloglašenog sovjetskog diktatora Josifa Staljina.
Vijest o doniranom umjetničkom djelu izazvala je bijes u Gruziji, a ikona je uništena ubrzo nakon što je snimljena ova fotografija od 8. januara.

Panel sa ikonama je jedan od mnogih Staljinovih prikaza koji se danas vide širom Gruzije, zemlje njegovog rođenja.

Propagandni reljef Staljina kojeg pozdravljaju sovjetski građani na obnovljenoj fasadi kupatila u Tskaltubu, blizu Kutaisija. Fotografija je napravljena u januaru 2020.

Fotografija Staljinove statue skrivene u privatnom fabričkom dvorištu u Goriju iz septembra 2022. Statua je nekada stajala na istaknutom trgu u gradu, ali je uklonjena u junu 2010. Od tada se u Goriju, gdje je Staljin rođen 1878. godine, vodi debata o tome da li spomenik treba vratiti.

Spomenik Staljinu u dvorištu privatne zgrade u Zestafoniju, u zapadnoj Gruziji, u septembru 2020. Citat na postolju uključuju neskladnu frazu: "Ako je Evropa danas slobodna, to je zbog Staljina."

Mozaik napravljen od riječnog kamenja koji prikazuje Vladimira Lenjina i Josifa Staljina iznad ulaza u stanicu žičare u Chiaturi, centralna Gruzija, viđen u septembru 2022.

Staljinov reljef na ulazu u privatnu kuću u Goriju u septembru 2022.

Statua Staljina unutar željezničke stanice u Goriju. Fotografija je snimljena kroz staklo zaključanih vrata u septembru 2022.

Reljef koji prikazuje Staljina iznad ulaza u javnu zgradu u Chiaturi u septembru 2022.

Statua Staljina viđena kroz ulaz u Gorijev muzej u junu 2016.

Ljudi se okupljaju da obilježe godišnjicu Staljinove smrti ispred njegove statue u Goriju u martu 2016.

Spomenik Staljinu iznad ratnog spomenika u Zemo Alvaniju otkriven u decembru 2012. Spomenik u gradu, sjeveroistočno od Tbilisija, srušen je pod vlašću Mihaila Sakašvilija godinu dana ranije.

Silueta Staljina viđena iznad sela Zikilija, na jugozapadu Gruzije, februara 2020.

Usred kontroverzi zbog prikaza Staljina unutar glavne katedrale u Tbilisiju, širom Gruzije je izloženo nekoliko istaknutih spomenika ozloglašenom sovjetskom diktatoru.