Srpska lista traži od Srbije da Policiju Kosova proglasi terorističkom organizacijom

Pripadnici Policije Kosova u Zvečanu, 27. maj 2023.

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, zatražila je od Vlade Srbije da "specijalne jedinice" Policije Kosova, obaveštajne strukture i sve "saradnike ovih struktura" proglasi "teroristicckim organizacijama jer ugrožavaju mir na ovim prostorima".

U pismu upućenom Vladi Srbije, kojeg je Srpska lista podelila sa medijima, navodi se da srpski narod "više od dve godine trpi terori i represiju antisrpskog režima Albina Kurtija (premijer Kosova)".

"Duboko verujemo da bi se ovom odlukom, u saradnji sa međunarodnim institucijama i zapadnim partnerima, sprečile dalje nelegalne aktivnosti ovih formacija i njihovih saradnika na ugrožavanju mira na ovim prostorima, te stvorili pravne osnove za delovanje svih državnih organa protiv ovih organizacija i isti izveli pred lice pravde", navodi se u pismu Srpske liste upućenom Vladi u Beogradu.

Ovaj zahtev Srpske liste dolazi nekoliko dana nakon što je Vlada Kosova "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu", dve organizacije za koje se veruje da deluju na severu Kosova, proglasila terorističkim.

Ove dve organizacije broje stotine članova iz redova srpske zajednice.

Pročitajte i ovo: Kurti: Identificirali smo 45 osoba za napade na sjeveru Kosova

Prema rečima kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin), ove organizacije su sprovodile akcije "sa terorističkim elementima", kao što su: oružani napadi na pripadnike kosovske policije, pripadnike Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX) i vojnike NATO-ove Misije na Kosovu (KFOR).

Kurti je rekao da su ove dve formacije pozivale i na otpor i neposlušnost, primoravale građane na proteste i barikade te "regrutovale i obučavale pripadnike za upotrebu oružja i borbenih metoda u vojnim bazama u Srbiji, u cilju izvođenja napada na lokalne institucije i međunarodne misije na Kosovu".