Srpska lista zapretila izlaskom iz kosovskih institucija

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, na konferenciji za medije 21. juna 2022.

Srpska lista je u ponedeljak, 22. avgusta, ponovo zapretila da će napustiti kosovske institucije ako se ne dođe do komprimisnog rešenja oko registarskih tablica i ulazno / izlaznog dokumenta Kosova.

“Prvo mi političari, a posle svi redom, kako tužioci, tako sudije, i policija”, izjavio je tokom obraćanja medijima na severu Kosova Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

“Na taj način će doći do totalne razgradnje briselskog dijaloga, koji je Priština opet smislila upornim odbijanjem da i nakon deset godina formira Zajednicu srpskih opština”, dodao je Rakić.

Srpska lista je ponovila da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dala punu podršku da u narednih deset dana pronađe kompromisno rešenje, ali uz garancije da se neće dozvoliti “progon i pogrom” srpskog naroda.

Zvanični Beograd protivi se nedavnoj odluci Kosova da se onima koji poseduju srpska dokumenta izdaje ulazno / izlazni dokument pri ulasku na Kosovo.

Posebno se protive da tako nešto važi za Srbe na severu Kosova gde se nalaze četiri opštine sa srpskom većinom. Jedan takav dokument Srbija izdaje kosovskim državljanima od kako je tako nešto usaglašeno u Briselu između dve strane, 2011.

Vaš browser nepodržava HTML5

Sve o ulazno-izlaznim dokumentima Srbije i Kosova

Pored tog dokumenta, kosovske vlasti su odlučile i da se sva vozila sa tablicama koje Srbija izdaje za kosovske gradove preregistruju u one kosovske – RKS. Vozila sa takvim tablicama, kao što su KM, PR i slično, do sada su se kretala samo na severu.

Zbog takvih odluka, Srbi na severu su uoči početka njihovog sprovođenja 1. avgusta podigli barikade na severu, da bih ih onda uklonili nakon što je Vlada Kosova pomerila provođenje na mesec dana.

Pročitajte i ovo: Uklonjene barikade na severu Kosova, mere Vlade Kosova odgođene na mesec

Na prošlonedeljnom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem po ovom pitanju nije postignut dogovor.

Srbija je tražila da izdavanje kosovskog dokumenta ne važi za građane na severu Kosova, i da se vozila umesto u RKS preregistruju u statusno neutralne tablice, KS.

Vučić je na konferenciji u nedelju rekao da je Kosovo odbilo tako nešto, ali je dodao da će narednih deset dana tražiti neko kompromisno rešenje.

Ovo nije prvi put da Srpska lista najavljuje izlazak iz kosovskih institucija.

Pročitajte i ovo: Sve ‘pretnje’ Srpske liste o izlasku iz kosovskih institucija