Upad demonstranata u predsedničku rezidenciju u Šri Lanki

Demonstranti na putu ka predsedničkoj palati u Kolombu, 9. jul. Uprkos ozbiljnoj nestašici goriva koja je zaustavila transportne usluge, demonstranti su se zbili u autobuse, vozove i kamione iz nekoliko delova zemlje da bi stigli u Kolombo i protestovali zbog neuspeha vlade da ih zaštiti od ekonomske propasti.

Vojska sedi blizu demonstranata koji na ulicama Kolomba traže ostavku predsednika, 9. jul 2022.

Budistički monah baca suzavac nazad na policiju koja ga je ispalila u pravcu demonstranata. Najmanje 39 osoba, uključujući dvoje policajaca, povređena je i hospitalizovana tokom protesta, rekli su za Rojters bolnički izvori.

Demonstranti nose jednog od povređenih na protestu zbog ekonomske krize u Šri Lanki. Ova ostrvska država sa 22 miliona stanovnika suočava se sa velikom nestašicom deviza zbog čega je ograničen uvoz goriva, hrane i lekova, upavši u najtežu krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Šri Lanka je pogođena velikom nestašicom osnovnih potrepština, od hrane, goriva, lekova i plina do toalet papira i šibica.

Demonstranti u predsedničkoj palati nakon što je predsednik Gotabaya Rajapaksa pobegao iz zemlje usled protesta zbog ekonomske krize, 9. jul 2022.

Demonstranti slave zbog ulaska u predsedničku palatu, Kolombo, 9. jul

Demonstranti unutar kompleksa predsedničke rezidencije u Šri Lanki, 9. jul 2022.

Demonstranti u predsedničkoj rezidenciji, Kolombo, 9. jul

Demonstranti u bazenu u predsedničkoj rezidenciji u Kolombu