Obilježena 30. godišnjica stradanja srebreničkih civila

Obilježavanje 30 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Sreebrenici, Bijela džamija, 8. maj 2022.

Članovi porodica žrtava, udruženja žrtava genocida i bošnjački predstavnici u Opštini Srebrenica obilježili su u nedjelju, 8. maja, kod Bijele džamije u centru Srebrenice 30 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.

Prije 30 godina, 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice su vojnici Vojske Republike Srpske zapalili 27 kuća u kojima je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica, u blizini naselja Skelani.

Prva civilna žrtva u Srebrenici je Hamed Gušić (64), koji je ubijen na kućnom pragu u naselju Soloćuša. Istog dana ubijena je cijela porodica Suljić, samo je ostala živa djevojčica Sanela, koja je podigla nišane svojoj majci Muški, ocu Husi, dvojici maloljetne braće Neziru i Nisvetu, te maloljetnom tetiču Sabiru Cvrk.

Unuci žrtava polažu cvijeće na njihove grobove

Tog 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice ubijeno je nekoliko starijih bračnih parova - Esed i Izeta Fazlić, Mehmed i Meva Salihović, Meho i Muša Vejzović, Avdo i Behka Jelkić, dok je penzioner Redžep Redžepović ubijen pred bivšom samoposlugom u centru grada.

Nekoliko dana kasnije zlostavljani su i mučeni, a zatim ubijeni Halid Hublić, Asim Redžić, Jakub Abdurahmanović, Salko Jusić, Avdo Dautbašić i Safet Kulaglić.

Amiru Kulagliću je 8. maja 1992. godine ubijen otac Safet.

"Moj otac je imao 61 godinu. Živio je u svom stanu, preko puta zgrade starog MUP-a i bio je policajac u penziji. Odveli su ga i ubili u zgradi stare policije. Tog istog dana ubijen i prosvjetni radnik Jakub Abdurahmanović, te Hamed Gušić. Civili su ubijeni vatrenim oružjem, neki zaklani, neki živi zapaljeni u kućama ili ubijeni bojnim otrovima", rekao je za Radio slobodna Evropa Amir Kulaglić.

Fatiha za ubijene, Srebrenica, 8. maj 2022.

Poslije obilježavanja u haremu kod Bijele džamije, položeno je cvijeće i proučena fatiha na spomen obilježjima u Dobraku, Rešagićima, Žabokvici i Liješću, selima u blizini naselja Skelani, rekla je za Radio slobodna Evropa Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“.

Za ove zločine još uvijek niko nije odgovarao niti je pokrenut istražni postupak.