Priče iz Srebrenice: 'Čitajte pažljivo i zamislite se nad svakom'

"Postoje mnogi načini na koji moramo i možemo pričati o Srebrenici. Na nama muzejima i memorijalima je taj teški zadatak, kako svake godine održati sjećanje", rekla je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Tokom identifikacije Huse Begovića pronađena je i jedna vunena čarapa, koja je ručni rad njegove supruge Azre. Huso je bio učesnik Marša smrti, puta na koji su krenuli Srebreničani u ljeto 1995. godine kako bi došli do slobodne teritorije, odnosno do Tuzle ili Kladnja.

Posljednji put je viđen u blizini Konjević-Polja, a ekshumiran je iz masovne grobnice Kamenica kod Zvornika.

"Ne mogu reći 'uživajte u izložbi', ali čitajte je pažljivo i zamislite se nad svakom od ovih priča", poručila je tokom otvaranja izložbe direktorica Muzeja Elma Hašimbegović.

Amra Begić, pomoćnica direktora Memorijalnog centra Srebrenica (MCS), rekla je kako je važno vidjeti mlade ljude na otvaranju izložbe u Sarajevu.
"Iako smo najavili ideju ove izložbe tek u oktobru prošle godine, iza ove izložbe je puno više mjeseci, pa i godina rada", kazala je Begić.
 

Jedan od posjetitelja kod džempera Muhameda Hafizovića. Džemper je porodična uspomena na Muhameda i njegovu braću.
 

Posjetitelji stoje kod naočala Hasana Handžića i čitaju priču o njegovom životu. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica kod Zvornika, zajedno sa naočalama koje su predstavljene na izložbi, a koje je sačuvao Hasanov unuk i donirao MCS.
 

Hasan Hasanović, koji je u genocidu izgubio oca i brata, rodbinu, prijatelje i komšije, u MCS radi na dokumentovanju usmene historije kroz videointervjue s preživjelim žrtvama genocida. 

 

Azir Osmanović dio je tima MCS koji je danima boravio po šumama oko Srebrenice, spuštao se i u duboke pećine bez ikakve opreme, samo da bi našao predmete koji su pripadali žrtvama genocida u Srebrenici.

Osmanović je kazao da se izložba sastoji od dva dijela. "Ovdje možete vidjeti lične predmete, a iza priče o ljudima kojima su ti predmeti pripadali. Na ovim televizorima vidjećete svjedočenja nekih od preživjelih svjedoka o određenim temama vezanim za genocid u Srebrenici", kazao je Osmanović.

"Predstavljeno je pet predmeta povezanih s pet žrtava genocida u Srebrenici čije su priče ispričane na panoima, a do sada nisu eksponirane. Tako smo i birali priče onih o kojima se manje pričalo u javnosti. Tu su naočale, tabakera, džemper, čarapa i kaiš", dodao je Osmanović.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka. Do sada su identifikovani posmrtni ostaci 6.955 osoba.
 

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula 2023. bit će ukopano 30 žrtava genocida. Nekompletna tijela pronađena su u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali i prebacivali tijela kako bi prikrili tragove zločina.

Posjetitelji izložbe slušaju jedno od svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenici.

Izložba će biti otvorena do 11. jula, dana kada se u Potočarima obavlja ukop identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava i obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.