Sveće u Beogradu na godišnjicu genocida u Srebrenici

Sveće i marame u centru Beograda, ispred zgrade Predsedništva, u znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 

Organizatori su istakli da je njihov cilj iskazivanje empatije sa preživelima i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, koji su u julu 1995. godine počinile snage Vojske Republike Srpske.
 

U akciji "Majčina marama" okupljeni su simbolično vezivali maramu za maramu.
Posvećena je ženama koje su preživele genocid u Srebrenici i njihovoj borbi za privođenje pravdi odgovornih za genocid.

"Marame su simbol žena Srebrenice, žena Bosne i Hercegovine koje su i danas nositeljke mira, koje žive u svim tim sredinama", navela je Sofija Todorović iz nevladine Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR). 

Inicijativa mladih je, uz Forum ZFD i još nekoliko nevladinih udruženja, pozvala na skup u Beogradu. 

Umetničku akciju "Majčina marama", koja je izvedena u Beogradu na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici, kreirali su Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica.

 

Snage Vojske Republike Srpske, u julu 1995. godine, ubile su oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini.

U komemorativnoj akciji u Begradu je učestvovalo više desetina građana, predstavnici nevladinih organizacija i pojedini opozicioni političari.

Na fotografiji: opozicioni poslanici u parlamentu Srbije, Biljana Đorđević iz pokreta Ne davimo Beograd-Zeleno levi front (u sredini) i Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana (desno od Đorđević).

Vlasti u Srbiji, uprkos presudama međunarodnog suda, negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, već ga karakterišu kao "strašan zločin". Predstavnici vlasti nisu prisustvovali komemorativnom skupu.

Na fotografiji: Đorđe Miketić, opozicioni poslanik koalicije "Zajedno-Moramo" u Skupštini Srbije (u sredini) i opozicioni poslanik Aleksandar Olenik (desno od Miketića).

Komemorativni skup se odvijao uz pojačano prisustvo policije, koja nije dozvolila grupi od dvadesetak desničara da priđu parku ispred Predsedništva Srbije.

Neki od njih nosili su majice i zastave sa likom Ratka Mladića, generala Vojske Republike Srpske koji je pred međunarodnim tribunalom u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine. 

Paljenjem sveća i akcijom "Majčina marama" ispred Predsedništva Srbije u Beogradu obeležena je 28. godišnjica genocida u Srebrenici. Na skup su pozvale nevladine organizacije, sa ciljem da se oda počast ubijenima i iskaže empatija sa preživelima i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, koji su u julu 1995. godine počinile snage Vojske Republike Srpske.