Policijska tortura pokazuje odnos Srbije prema Romima?




Tek nakon što je snimak policijske torture, na kojem policajac maltretira romskog mladića nastao 2007., objavljen na internetu, ispostavilo se da je policija znala za taj događaj ali da učesnici nisu kažnjeni.

Danijel Stojanović iz Kovina je 2007. kada ga je policajac u policijskoj stanici u Vršcu, brutalno udarao u glavu i noge, imao 17 godina.

Danas, Danijel za RSE kaže da i dalje ima strah.

„Znam da su mi rekli da žmurim, mene su uveli u jednu sobu, ćaleta u drugu, i tu su nas tukli. Udarali su me po nogama i po glavi. I onda su nas ubacili u kola i otpratili nas do pola puta i rekli da nigde ne stajemo, da vozimo pravo do Kovina“, priseća se Danijel.

„Ne znam zašto su se tako ponašali, samo ne ponovilo se više“, priča dalje Danijel, i kaže da se ni danas ne oseća najprijatnije kada sretne policajca.

Na pitanje da li su policajci bili brutalni ne samo zato što su ih uhapsili nego zato i što su Romi Danijel potvrđuje da se iz njihovog ponašanja videlo da ne vole Rome, što je zaključio na osnovu njihovih psovki.



Snimak policijskog nasilja, objavljen na Jutjubu nakon četiri godine, šokirao je javnost.

Danijelov otac Gani Stojanović nalazio se u susednoj prostoriji u policiji dok su mu tukli sina.

„Slomili su mi srce kad sam čuo sina kako vrišti. Tukli su nas, maltretirali. To što ste videli na snimku mislim da je dovoljno“, ispričao nam je Danijelov otac.

„Nije baš prijatno“, odgovorio je na pitanje kako se oseća danas kada se seti te noći.



Prema navodima medija, Stojanovići su 30. juna 2007. privedeni zbog krađe u prodavnici. Policajac koji je tukao Stojanovića, kao i njegov kolega koji je tome prisustvovao, suspendovani su.

Protiv pripadnice MUP-a koja je snimila snimak biće podignuta krivična prijava zbog neprijavljivanja počionioca krivičnog dela. 2008. godine o ovom događaju obavešteno je i tužilaštvo ali nije bilo sankcija jer su i policajci i Stojkovići negirali nasilje. Stojanovići danas kažu da su takvu izjavi dali zbog straha.

Sistem ne valja

Ovaj slučaj policijske torture nije usamljen. Najsvežiji su primeri iz prošle godine kada su policajci pretukli četiri mladića i dve devojke, goste zemunske kladionice Monako, a u Kragujevcu je tokom akcije hvatanja narko-dilera pretučen učitelj dok je džogirao.

Petar Antić, iz Centra za prava manjina, koji već godinama istražuje policijsku torturu, kaže da ovakvih slučajeva ima dosta.

“Postoji jedan stav među mnogima da je ovako nešto nažalost i dalje normalno. Mislim da je potrebna dalja edukacija pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova ali i jaka unutrašnja kontrola koja očigledno
ne radi svoj posao. U većini slučajeva čitava stanica to zna i niko ništa ne prijavi. To nam govori da sam sistem ne valja. Ne postoji dovoljna svest koliko je ovo opasno kada se objavi ovakva vest gde policajac psuje majku cigansku jednom Romu i tuče ga. To zapravo izaziva strah kod ogromnog broja Roma da se to može i njima desiti. Pored toga mnogi osećaju i gnev. Ovakvi slučajevi mogu izazvati i mržnju”, navodi Antić.

Ministar policije Ivica Dačić, koji je naložio suspenziju dvojice policajaca, objasnio je da se prebijanje desilo pre nego što je postao ministar. Ni njemu međutim, nije jasno zašto je toliko vremena trebalo da snimak dospe u javnost.

“Pošto sam video taj snimak ja sam dao nalog Direkciji policije da bez obzira da li je tužilaštvo reagovalo policija mora da suspenduje policajce koji su bili prisutni i koji su se tako ponašali”, rekao je on.

I policijski sindikati su osudlili neprofesionalizam, nepoštovanje zakona i nasilničko ponašanje.

Ovaj slučaj policijskog premlaćivanja romskog mladića Dragoljub Acković iz Evropske romske unije dovodi u vezu i sa odnosom države i društva prema Romima.

“Ovaj slučaj pokazuje kakav je odnos prema romskom narodu kada se to ne vidi javno. Formalno Romi imaju sva prava u Srbiji, oni su zaštićeni zakonima, međutim, ovo samo pokazuje da raskorak između normativnog i stvarnog, bar što se Roma tiče u Srbiji, je vrlo veliki i mnogo će vremena trebati da prođe do momenta kada će se odnos prema Romima promeniti”, kaže Acković.