Nakon ukidanja viza, odmrzavanje Trgovinskog sporazuma?

Maxime Verhagen

Uz preporuku Evropskog parlamenta o ukidanju viza od 19. decembra za građane Srbije, iz Holandije stižu signali koji bi mogli da znače i nagoveštaj odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

U prilog činjenici da se iz Evrope pojačavaju pozitivni signali ka Beogradu, stiže i izjava ministra spoljnih poslova Holandije, koja nagoveštava promenu tvrdog stava te zemlje da bez Ratka Mladića u Hagu nema deblokade Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Maksim Ferhagen ocenio je da postoji napredak u saradnji Beograda sa Hagom, da je Holandija u dosadašnjem stavu prema Srbiji ostala usamljena, te da je spremna da ga ublaži.

Ipak, odgovor na pitanje da li će holandska Vlada dati zeleno svetlo za Beograd leži u izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.


Bramercov izveštaj najpovoljni do sada


Rasim Ljajić
U Beogradu očekuju da će ovaj dokument, koji Bramerc podnosi Savetu bezbednosti 15. novembra, biti najpozitivniji do sada iako, kako kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić, neće biti upotrebljen termin “puna saradnja”:

„Ali će istaći sve ono što Srbija čini da se završi saradnja sa Tribunalom i da se preostala dva optuženika što pre nađu u Hagu. Imamo, po prvi put, neke pozitivne sugnale iz Holandije, ali ne treba da stvaramo prevelika očekivanja dok se ne čuje definitivan stav holandske Vlade.“

Iako ostaje rezervisan kada je reč o promeni stava Holandije, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević podvlači značaj Ferhagenove poruke:

„Nikada do sada nije izrazio tako pomirljiv i u osnovi blagonaklon stav. Mi ne možemo biti ljuti samo na Holandiju i treba da razumemo da oni imaju svoje unutrašnje interese. Mislim da je sada najvažniji korak koji može biti preduzet aktiviranje Sporazum o pridruživanju, što bi nesumnjivo mnogo značilo jer bi otvorilo put ka daljim fazama u procesu pridruživanja.“


Vlasti u Srbiji već su preskočile nekoliko faza najavom da će do kraja godine podneti kandidaturu za članstvo u Uniji, iako je sigurno da će do deblokade Trgovinskog sporazuma biti na čekanju.