Brisel sugeriše deblokadu Sporazuma

Srbija na putu integracija

Izveštaj Evropske komisije u Beogradu ocenjuju kao najbolji izveštaj do sada, ali pitanje je da li će to za Holandiju biti dovoljno da odblokira Sporazum.

U vreme kada je evropski komesar Oli Ren predstavljao u sedištu Evropske komisije u Briselu izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana novi šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer predstavio je deo izveštaja koji se tiče Srbije srpskom premijeru Mirku Cvetkoviću.

“Vaš premijer je bio obradovan izveštajem jer hvali vlasti za postignute rezultate u proteklih godinu dana, ali je svestan i navedenih teškoća i izazova i izrazio je svoju posvećenost da Beograd nastavi da radi na njihovom rešavanju”, rekao je Dežer.

Prethodno je premijer Mirko Cvetković, pre nego što je dobio izveštaj Evropske komisije, u jednoj radio emisiji samo kratko rekao:

Mirko Cvetković
“Ne mogu da izbegnem, a da ne kažem da je to najbolji izveštaj do sada.”

Naknadno je iz Vlade saopšteno da je za premijera izveštaj dobra vest koja će Srbiji znatno skratiti period za dobijanje statusa kandidata.

Evropska komisija je pozvala Evropsku uniju da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom ocenivši da su vlasti u Beogradu dokazale rešenost da se približe Evropskoj uniji, da primenjuju trgovinski sporazum i da imaju postojanu saradnju sa Haškim sudom.


I jednostrana primena će biti poen

Milica Delević, direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije kaže za naš program da su poruke koje je Srbija želela da pošalje jednostranom primenom prelaznog sporazuma dobro primljene.

Milica Delević Đilas, Foto: Vesna Anđić
“Prvo je politička privrženost nastavku procesa evropskih integracija Srbije i druga poruka je sposobnost, odnosno administrativni kapacitet da se ispune obaveze koje proizilaze iz preuzetog ugovornog odnosa. Napor koji smo uložili u primenu prelaznog trgovinskog sporazuma, kada se steknu politički uslovi, računaće se u neko naše iskustvo u primeni bez koga je nemoguće očekivati da komisija proceni da li možemo napredovati ka statusu kandidata ili ne”, objašnjava Delević.

Prelazni trgovinski sporazum Srbija primenjuje jednostrano od 1. februara 2009. čekajući da to isto počne da čini i Evropska unija, čiju odluku blokira Holandija uslovljavajući svoj pristanak izručenjem preostale dvojice haških optuženika, pre svega Ratka Mladića.

Na pitanje kako će uveriti Holandiju da je došao trenutak da se odblokira ovaj sporazum šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer je između ostalog rekao:

“Možda postoji alternativa da oni budu uhpašeni, to bi bio najlakši način da se reši problem.”

Dežer je još rekao da se računa sa nastavkom napora srpske strane koji će pokazati da se nekažnjivost neće tolerisati i da rezultati moraju biti ostvareni, što znači da preostali begunci treba da budu uhapšeni i prebačeni u Hag.


Srebrenica važno pitanje za Holandiju

Iako u srpskoj javnosti postoji optimizam da bi prelazni trgovinski sporaum mogao biti odblokiran Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose kaže da je to stav većine u Evropskoj komisiji, ali ipak ne svih.

Dušan Janjić
“Dolazi do komplikacije oko razgovora u Butmiru. Tako da će problem Srebrenice opet postati važno pitanje za Holandiju. Siguran sam da će Holandija, preko Dodikovog ponašanja i odnosa Srbije prema Dodiku, pokušavati da malo hendluje pitanje Srebrenice.”

Interesantno je da je Evropska komisija zauzela blaži stav po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom, ali da je upozorila Srbiju da treba da pokaže konstruktivniji stav prema Kosovu, prvenstveno prema misiji EULEKS i njenom punom funkcionisanju na severu Kosova. Dušan Janjić zaključuje:

“Tako da i to više treba shvatiti kao jednu političku smernicu, želju, ponudu da Srbija ne produbljuje probleme sa EULEKS-om, da pojača saradnju. Ali, ne i kao gotovu stvar, ne kao zahtev da Srbija prizna nezavisnost da Mladić onda neće ići u Hag. Mislim da bi to bilo najpogrešnije zaključivanje.”