Dodik u Beogradu: Srbija poštuje naše odluke

Boris Tadić i Milorad Dodik, novembar 2010

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da predstojeći referendum u tom entitetu BiH nije referendum o statusu, ali da nikada neće isključiti pravo da RS u jednom trenutku održi takav referendum.

“Problem je referendum kao sam čin”, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i tvrdi da bi to pravo ovom bh entitetu bilo osporavano čak i da su raspisali referendum o klimatskim promenama.

“Neće se koordinacija hoće se majorizacija, to je problem. I ako se nastavi sa tim procesom majorizacije onda ja naravno ne mogu da isključim da se mi branimo i svojim pravom da odlučimo o statusu. Tako to treba da razumijete a ne kao moj neki skriveni cilj da sad idem s ovim pa da samo čekam kada ću. Ne, nismo mi iracionalni ljudi, nismo mi avanturisti tamo, nismo mi bez pameti”, poručuje Dodik.

Ne sumnjajući u ishod referenduma o pravosudnim insituicijama BiH, predsednik RS kaže da će Banjaluka na osnovu rezultata predložiti izmene i dopune Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH i tražiti da se ukine član koji podrazumeva retroaktivnu primenu.

“Mi ćemo fino reći izvolite, kada ovaj zakon prođe može sljedeći na dnevni red, dok ovo ne prođe neće proći ništa. U Zakonu piše, u članu 13. da tužilac i sudije mogu da uđu u bilo koji niži sud u BIH i izuzmu predmet i presuđuju ga na nivou BIH. Pitajte ovdje pravnike da li je to moguće igdje”
, kaže Dodik.

Za razliku od hrvatskog predsednika Iva Josipovića, koji je poručio da referendum u RS nije dobra ideja, njegov srpski kolega Boris Tadić je na trojnom samitu u Karađorđevu rekao da bi njegovo tumačenje zakonitosti ili ustavnosti ovakvog referenduma, prešlo crvenu liniju.

Tadić je samo poručio da Srbija nikada neće podržati bilo kakav referendum koji bi značio podelu Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik i Vuk Jeremić u Banjaluci, 15. aprila 2011
Nešto ranije pak, srpski šef diplomatje Vuk Jeremić nije se libio da se odredi prema referendumu rekaviši da Srbija podžava demokratsko rukovodstvo Republike Srpske i sve odluke koje su doneli u skladu sa zakonom. Dodik kaže da nema problema sa razumevanjem poruka iz Beograda.

„Mi razumemo naravno da Srbija principijelno ne može da bude za teritorijalnu dezintegraciju bilo koje zemlje kada se bori za svoj teritorijalni integritet. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, to znači garant njenog teritorijalnog integriteta i to nije sporno. Dakle, ja nisam ništa tu loše ili pogrešno razumeo. To je stav koji Srbija iznosi zvanično još od vremena Koštunice, da poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BIH, i činjenicu da za sve promene mora da postoji konsenzus tri naroda i dva entiteta, i to je okvir koji je nama sasvim dovoljan“, poručuje Dodik.

Na pitanje hoće li se ovoga puta sresti sa Tadićem Dodik odgovara da se vidi sa Tadićem kad god dođe u Beograd. A na pitanje hoće li se promeniti njihovi međusobni odnosi Dodik uzvraća zašto bi se menjali.
„Sa gospodinom Tadićem delim mnoge zajedničke stavove i srbijansko rukovodstvo poštuje činjenicu da su naše odluke naše“, objašnjava predsednik RS.


„Sa gospodinom Tadićem delim mnoge zajedničke stavove i srbijansko rukovodstvo poštuje činjenicu da su naše odluke naše“, objašnjava predsednik RS.

Na okruglom stolu "Republika Srpska - referendum kao izazov" samostalna poslanica u Skupštini Srbije Vesna Pešić prebacila je Dodiku što se nije konsultovao sa Briselom, a on je uzvratio da je spreman da njoj poveri ulogu izaslanika u evropskim institucijama.

“Vi stalno ostavljate status otvorenim pitanjem umesto da se ide drugim putem. Zašto vi kad iznesete validne argumente sa dobrom dokumentacijom ne mžete da dobijete Evropsku komisiju na svoju stranu”, upitala je Pešićeva.

Dodik joj je na to odgovorio da ona obezbedi to što je za nju logično kod stranaca a da će on izaći pred narod RS na dva dana pre održavanja referenduma i reći prestali su razlozi za referendum. “Eto vi obezbedite ako mislite da je to logično”, poručio je Dodik.



No, da li bi i zvanični Beograd, pre svega predsednik Tadić, trebalo da se odredi prema referendumu u RS. Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije, inače član SPO, kaže za RSE da je potrebno da Beograd jasno poruči Banjaluci da je referendum nepotreban i da je štetan i za RS i za BIH i odnose između Srbije i BIH.

„Ne može se težiti evropskim integracijama a istovremeno vući poteze koji su u suprotnosti sa stavovima Brisela i SAD“
, misli Čotrić.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić zaključuje da Dodik neće moći ni da očekuje podršku iz Beograda sve dok se Srbija ne odriče Kosova.

„Dok Beograd bude rešavao problem Kosova bojim se da iz Beograda neće moći da pokažu previše entuzijazma prema ovoj vrsti stavova“
, kaže Simić.