Predsednik Srbije najavio da će tražiti zaštitu gasovoda u Srbiji

Turski tok je u Srbiji alternativa za Južni tok (ilustrativna fotografija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi u slučaju napada na gasovod država ostala bez struje i gasa i da je zbog toga razgovarao sa bezbednosnom.

"Mi ćemo sad dodatno zaštititi naš gasovod, celom dužinom. Razgovarao sam i sa BIA (Bezbednosno-informativna agencija) i sa policijom da dižemo helikoptere da zaštitimo gasovod od potencijalne diverzije i svega drugog", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije 10. oktobra, nakon sastanka sa šeikom Muhamedom Bin Zajedom u Beogradu.

Vučić se pozvao na izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina i naveo da niko nije primetio da je Putin rekao da je neko pokušao da uništi Turski tok i spreči dalji dotok gasa.

možda vas zanima Slalom Srbije i Gasproma kroz sankcije Rusiji

Kako je prenela ruska agencija Tass, Putin je 10. oktobra optužio Ukrajinu da je navodno pokušala da sabotira jednu od deonica gasovoda Turski tok.

"Da se to dogodilo ne znam šta bismo radili. To bi značilo da ne bismo imali struje, jer ne bi radile gasne elektrane, TETO Novi Sad, Zrenjanin i TETO Pančevo. To bi značilo da nema gasa, ničeg nema bez obzira na naše rezerve koje su najveće u istoriji", rekao je Vučić.

Gasovod Turski tok deo je dugoročne ambicije Rusije da na minimum svede transport gasa kroz Ukrajinu izgradnjom alternativnih pravaca kao što su, pored Turskog toka i Severni tok 1 i 2.

Rusija je do izgradnje tog gasovoda gasom snabdevala evropske države i Tursku putem gasovodne mreže koja ide preko Ukrajine, Moldavije i Rumunije.

Turski tok je u Srbiji alternativa za Južni tok, od čije izgradnje je Rusija odustala krajem 2014. zbog toga što nije bila u mogućnosti da ispuni uslove Evropske unije koja, između ostalog, propisuje da jedna kompanija, u tom slučaju ruski Gasprom ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda.

Taj gasovod kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice.