Vučić demantovao da će se konsultovati sa Šolcom uoči sednice o litijumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv, 10. jul 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 1. oktobra u Ženevi rekao novinarima iz Srbije da nije tačno da će se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom konsultovati pre sednice Skupštine Srbije o litijumu, sazvane za idući ponedeljak, 7. oktobar, na zahtev opozicije.

Vučić je u utorak u Švajcarskoj prisustvovao proslavi 70 godina od osnivanja Evropske organizacija za nuklearna istraživanja CERN.

Lider opozicionog Pokreta "Kreni Promeni" Savo Manojlović, koji nema predstavnike u parlamentu, izjavio je da Vučić pre skupštinske rasprave o 7. oktobra litijumu "mora da ode u posetu Nemačkoj i da sa kancelarom Olafom Šolcom ugovori detalje o tome kako će operacionalizacija projekta litijuma izgledati u Srbiji".

Vučić je rekao da se sa Šolcom konsultuje oko "svih ostalih stvari", ali ne o litijumu, da je njegova poseta Nemačkoj ranije dogovorena i najavio da će za mesec dana sa Šolcom poseiti saveznu nemačku državu Saksoniju.

Naveo je i da je potrebno veće ulaganje u visoko obrazovanje, naučnike i razvoj nauke u Srbiji, a da je Srbija "dosta izgubila zbog rasprave o litijumu".

Pročitajte i ovo: Zašto je Nemačka zainteresovana za srpski litijum?

Projekat iskopavanja litijuma u Srbiji podržale su Sjedinjene Države i Evropska unija, a u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca, Srbija je sa Evropskom unijom 19. jula u Beogradu potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama, u koje se ubraja i litijum, koji je u sklopu rude "jadarit" pronađen 2004. na zapadu Srbije.

Predlog zakona opozicije o rudarenju litijuma i bora, kako je najavila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, pred poslanicima će se naći u ponedeljak, 7. oktobra u okviru redovnog zasedanja Skupštine.

Brnabić je ranije izjavila da će predlog zakona biti na dnevnom redu tokom zasedanja 30. septembra. Zbog odlaganja rasprave o opozicionom predlogu zakona o iskopavanju litijuma ekološki aktivisti i deo građana protestovali su 30. septembra ispred Skupštine Srbije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest ispred Skupštine Srbije, traži se sednica o zabrani kopanja litijuma

Parlamentrana opozicija je u Skupštini 10. septembra predala zahtev za održavanje vanredne sednice u vezi sa izmenama zakona o rudarstvu i energetici koje se odnose na zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj opozicioni predlog ocenio je kao "imbecilan, nepismen i glup".

Vlada Srbije je ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta "Rio Tinta" za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Nakon toga su u više desetina gradova širom Srbije organizovani protesti. Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.