Vučić predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma ocenio kao 'nepismen i glup'

Predsednik Srbije na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu u Batajnici, 20. septembar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma, koji je opozicija uputila Skupštini Srbije, ocenio kao "imbecilan, nepismen i glup".

Vučić je to izjavio 20. septembra obraćajući se novinarima tokom prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu u Batajnici.

"To niko ne može da objasni, ni oni koji su to pisali. Zakon je bukvalno imbecilan. Prenosili reči ljudi sa Tvitera (sadašnja mreža X). Da li vi razumete da je neko takav zakon predložio Skupštini.. Na stranu što je nepismeno sastavljeno, na stranu što je glupo, nemam reči", rekao je Vučić.

Deo opozicije u Srbiji je Skupštini 10. septembra predao predlog izmene zakona kojom se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Opozicioni poslanici su zatražili vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o njihovom predlogu.

Pročitajte i ovo: Zabrana za litijum u Srbiji, za predlagače izlaz, za 'Rio Tinto' presedan

O predlogu zakona kojim bi se zabranilo iskopavanje litijuma, kako je saopšteno na sednici Kolegijuma parlamenta, poslanici će raspravljati na posebnoj sednici, koja će biti održana nakon sednice zakazane za 23. septembar, kada će se na dnevnom redu naći rebalans budžeta.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ranije je najavila da će se predlog opozicije o litijumu na dnevnom redu Skupštine naći do kraja septembra.

Pročitajte i ovo: Predlog opozicije o litijumu do kraja septembra na dnevnom redu Skupštine Srbije, izjavila Brnabić

Do inicijative za zabranu litijuma dolazi nakon što je Vlada Srbije ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinta za otvaranje rudnika u dolini Jadra na zapadu Srbije. Inicijativu opozicije su podržali Savez ekoloških organizacija Srbije i udruženje "Ne damo Jadar" koji su organizovali proteste protiv iskopavanja litijuma, kao i opozicioni pokret "Kreni-promeni" koji nema predstavnike u republičkoj Skupštini.

U oko 50 gradova širom Srbije su od kraja juna organizovani protesti protiv iskopavanja litijuma u Loznici, na zapadu zemlje, u čijoj blizini međunarodni rudarski gigant Rio Tinto planira otvaranje rudnika. Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

Vlada Srbije je tokom poslednjih meseci odlučila da nastavi sa projektom izgradnje rudnika Rio Tinta i "vrati ga u život", iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, bio stopiran.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Vaš browser nepodržava HTML5

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta


Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji takođe podsećaju da se kompanija "Rio Tinto" tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Litijum se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile, mobilne telefone i laptopove. Evropska unija, koja većinski zavisi od Kine kada je taj resurs u pitanju, svrstala ga je u kritične sirovine.

Srbija je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Rio Tintovom rudniku u dolini reke Jadar, do proizvodnje baterija za električna vozila.