Međunarodna udruženja pozvala Vučića da ne targetira novinare

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv, april 2024.

Evropska federacija novinara (EFJ) i SafeJournalists mreža saopštili su u sredu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 11. avustra targetirao novinare iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i sa Kosova i pozvali ga da to prestane da radi.

U saopštenju piše da je Vučić to uradio na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom protesta građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

EFJ i SafeJournalists mreža, kako su naveli u saopštenju, izražavaju punu solidarnost sa novinarima koji su bili na meti predsednika Vučića.

Pozvali su ga, kao i vlasti Srbije da se uzdrže "od ovog eklatantnog obrasca uznemiravanja novinara i medija zbog kritičkog izveštavanja" i umesto toga "obezbede poštovanje osnovnih garancija slobode medija".

U saopštenju su pozvali Vučića da prestane da uznemirava novinare zbog njihovog izveštavanja i da im, kako su naveli, obezbedi radno okruženje, bez zastrašivanja i političkih pritisaka.

"Zadatak medija je da objektivno i kritički izveštavaju o događajima od javnog interesa, uključujući i aktivnosti vlasti", navela je SafeJournalists mreža.


Dodala je da su nedavni građanski protesti u Beogradu i drugim gradovima javni događaji, te naglasila da novinari-izveštači sa tih skupova ne smeju da budu mete ili da budu napadnuti zbog izveštavanja".

Predsednica EFJ-a Maja Sever je kazala da je Evropska federacija novinara uznemirena kontinuiranim napadima Vučića na medije".

"Ovoga puta, ciljajući u javnom diskursu medije iz susednih zemalja, Vučić ne ometa samo rad srpskih novinara, već i ugrožava novinare iz celog regiona", rekla je ona.

SafeJournalists mreža okuplja Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Vaš browser nepodržava HTML5

Dve slike bezbednosti novinara u Srbiji