Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv četiri trgovinska lanca u Srbiji zbog sumnje na nameštanje cena

Ilustrtivna fotografija, supermarket u Beogradu

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet protiv četiri trgovinska lanca u Srbiji zbog sumnje da su dogovarali cene i na taj način narušili konkurenciju garantovanu zakonom, potvrđeno je 15. oktobra za Radio Slobodna Evropa (RSE) u tužilaštvu.

Kako su naveli, u toku je predistražni postupak protiv kompanije Delez (Delhaize), DIS, Univereksport (Univerexport) i Merkator (Mercator), u čijem sastavu je i lanac prodavnica Idea.

Tužilaštvo je podnelo zahtev tržišnoj inspekciji Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije "za pružanje potrebnih obaveštenja u vezi sa inspekcijskim nadzorom i kontrolama izvršenim nad četiri privredna društva u periodu od 2016. godine do 2024. godine, u pogledu načina vršenja prometa roba i usluga, formiranja maloprodajnih cena, sprečavanja konkurencije i drugog".

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je 11. oktobra da je pokrenula postupak protiv četiri trgovinska lanca na osnovu analize od 2018. do 2022. godine koja je pokazala da su cene osam prehrambenih proizvoda (mleko, jogurt, ulje, brašno, šećer, jaja, kafa i banane) u tim prodavnicama bile iste ili slične.

"Postupak je pokrenut zbog osnovane pretpostavke Komisije da su pomenuti trgovinski lanci izvršili povredu konkurencije zaključenjem restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije", naveli su u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Može li 'Najboljom cenom' do boljeg života u Srbiji?

Član 10. Zakona o zaštiti konkurencije odnosi se na sporazume između učesnika na tržištu koji "imaju za cilj ili posledicu značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje, konkurencije" na tržištu, što je u suprotnosti sa zakonom.

Sa godišnjom stopom inflacije od 4,4 odsto Srbija prednjači među državama Zapadnog Balkana, pokazuju podaci Eurostata. To je dva puta više u odnosu na prosek u Evropskoj uniji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflaciju u Srbiji u septembru obeležio je, pre svega, rast cena hrane i pića.