Vlada Srbije: Vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva Srbije

Fotografisanje posle primljene vakcine u šoping centru u Beogradu (6. maj 2021.)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je 5. avgusta da je u Srbiji vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva.

"Sada smo na 2.700.000 (vakcinisanih), vakcinisano je 51 odsto, što je i dalje daleko od kolektivnog imuniteta", rekla je ona.

Ona je dodala da su se Surčin, Ćuprija, Preševo, Vršac i Prokuplje pridružili grupi od 58 lokalnih samouprava sa više od 50 odsto vakcinisanih.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Brnabić je dodala da Srbija u ovom trenutku ne planira nabavku novih vakcina.

"Imamo dovoljno vakcina i za treću dozu. Uskoro, u četvrtom kvartalu, bi trebalo da stigne (vakcina) Moderna", rekla je Brnabić.

Brnabić je navela i da će Srbija dodatno donirati vakcine zemljama koje su posebno ugrožene i napomenula da će vakcine biti donirane "tradicionalnim prijateljima u Africi".

Na pitanje o imunizaciji dece starije od 12 godina, Brnabić je rekla da vakcinacija nije obavezna i da država može samo da apeluje na roditelje i da se bori protiv lažnih vesti.

U Srbiji su, prema poslednjem izveštaju od 4. avgusta, od posledica zaraze korona virusom preminule dve osobe, a registrovano je 487 novih slučajeva zaraze.

Prema zvaničnim podacima, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije korona virusa u Srbiji je 7.129, a potvrđeno je 723.518 slučajeva infekcije. Procenat smrtnosti je 0,99 odsto.

Pročitajte i ovo: Tim za imunizaciju Srbije: Fajzer i Moderna najbolje za treću dozu

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj