U zapadnoj Srbiji iskliznule vagon cisterne, nema opasnosti po ljude

Arhivska fotografija

Na pruzi Ruma-Šabac-Zvornik, na zapadu Srbije, iskliznulo je šest praznih vagon-cisterni, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije 7. avgusta.

U saopštenju se navodi da, nema nikakve opasnosti po ljude, životnu sredinu i imovinu, s obzirom na to da su vagon cisterne prazne.

Dodaju da se iskliznuće dogodilo na deonici između Štitara i Platičeva, oko 14.30 časova.

"U sastavu teretne železničke kompozicije prevoznika S-Rail nalazilo se ukupno 25 vagon-cisterni i sve su bile prazne. Železnički saobraćaj na ovom delu pruge trenutno je u prekidu", stoji u saopštenju.

Železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja je na terenu i utvrdiće uzroke iskliznuća.

Stručne službe Infrastrukture železnice Srbije biće angažovane kako bi pruga što pre bila raščišćena i osposobljena za redovan saobraćaj vozova.

U aprilu 2023. su iskliznule dve vagon cisterne sa sumpornom kiselinom kod Zaječara na istoku Srbije. Tom prilikom nije bilo curenja niti opasnosti po životnu sredinu.

Pročitajte i ovo: U Srbiji kod Zaječara iskliznule dve cisterne sa fosfornom kiselinom  

U januaru 2023. su sa koloseka kod Subotice na severu zemlje iskliznule tri vagona cisterne sa propilenom (gas koji se najčešće koristi kao energija za sagorevanje ili gorivo). Takođe, nije bilo opasnosti po ljude i životnu sredinu.

Akcident je zabeležen i mesec dana ranije, u decembru 2022. godine na jugoistoku Srbije kod Pirota, gde su iz šina iskliznula četiri od 20 vagona cisterni koji su prevozili amonijak.

Nakon nesreće, zbog simptoma trovanja hospitalizovano je više od 50 osoba.

Ministar saobraćaja Goran Vesić je 26. decembra, dan nakon nesreće, rekao da je uzrok loša infrastruktura.

Pročitajte i ovo: Vanredna situacija u Pirotu, više od 50 osoba sa simptomima trovanja od amonijaka