Unija Roma Srbije saopštila da je akcija policije u romskom naselju u Beogradu bila kršenje zakona

Naselje Mali Leskovac u Beogread u kojem žive Romi, 20. decembar 2019.

Unija Roma Srbije izrazila je duboku zabrinutost i oštru osudu policijskog postupanja, koje je ocenila "brutalnim i ponižavajućim", u romskom naselju u opštini Palilula u Beogradu 10. februara uveče.

Organizacija je dan kasnije saopštila da incident predstavlja ozbiljno "prekoračenje ovlašćenja od strane policije, udar na ljudska prava, dostojanstvo i bezbednost romske zajednice".

"Prema izveštajima s terena, policijska racija nije samo bila deo redovne operacije u potrazi za osumnjičenim, već je izmakla kontroli i prerasla u brutalni napad na civilno stanovništvo", navedeno je.

Pročitajte i ovo: Ubijeni romski dečak i dalje bez spomen parka u Beogradu

U saopštenju je dodato da članovi romske zajednice svedoče o policijskom nasilju koje uključuje "fizičko zlostavljanje, pretnje i verbalne uvrede usmerene na nacionalnoj osnovi."

"Takvo ponašanje nije samo neprihvatljivo, već predstavlja ozbiljano kršenje zakona", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da ovaj incident nije izolovan slučaj, već da predstavlja deo šireg problema koji se tiče odnosa između policije i romske zajednice.

Unija Roma Srbije je navela da zahteva hitnu, transparentnu i nepristrasnu istragu ovog slučaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na hitan upit RSE povodom policijske akcije u romskom naselju u Beogradu, kao ni na navode Unije Roma Srbije.

Inicijativa A11 pozvala MUP i nadležne na hitnu istragu

A11, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava saopštila je da prikuplja na terenu dokaze o "brutalnom i nedopustivom prekoračenju policijskih ovlašćenja" u romskom naselju u ulici Vuka Vrčevića u Beogradu.

Saopšteno je da će pravni tim Inicijative A11 u skladu sa informacijama kojima bude raspolagao, podneti u najkraćem roku odgovarajuće prijave državnim organima – nadležnom tužilaštvu, sektoru unutrašnje kontrole i Zaštitniku građana.

Inicijativa A 11 pozvala je MUP i ostale nadležne organe da hitno istraže kako je došlo do ovakvog postupanja i da odgovorne kazne u skladu sa zakonom.