Šef diplomatije Srbije najavio humanitarnu pomoć Ukrajini

Novi ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač (L) sa šefom diplomatije Srbije Nikolom Selakovićem, 1. jun 2022.

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković preneo je novom ambasadoru Ukrajine u Beogradu Volodimiru Tolkaču da je Srbija spremna da pruži svaku vrstu humanitarne pomoći stanovništvu i da učestvuje u obnovi gradova u Ukrajini.

Selaković je rekao i da je Srbija civilima izbeglim iz Ukrajine "obezbedila najbolje uslove, kao i prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, ali i na višem nivou", saopštilo je 1. juna Ministarstvo spoljnih poslova.

Vaš browser nepodržava HTML5

U hotelu u Vranju jedni čekaju povratak u Ukrajinu, drugi vizu za EU

On je naveo da je Beograd "principijelno posvećen mirnom rešavanju sporova", da podržava sve napore koji su usmereni na pregovore i da je privržen poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine.

Selaković je Tolkaču rekao i da je Srbija zainteresovana za saradnju sa Ukrajinom u svim oblastima od zajedničkog interesa, "što podrazumeva unapređenje političkog dijaloga, kao i uspostavljanje efikasnije saradnje na jačanju trgovinsko-ekonomskih odnosa, kada to situacija bude dozvolila".

Pročitajte i ovo: Donacija Srbije od tri miliona evra za ugroženo stanovništvo Ukrajine

Srbija je u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, rezoluciju kojom se od Rusije zahteva momentalni prekid rata u Ukrajini, kao i isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC).

S druge strane, zvaničnici u Srbiji više puta su ponovili da neće podržati odluke koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara iz ove zemlje je pobeglo više miliona ljudi.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, kroz Srbiju je od početka invazije do kraja marta ka državama Evropske unije prošlo više od 13.000 Ukrajinaca.

Kod rođaka ili prijatelja širom Srbije je, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), boravilo oko 3.000 ljudi.

Deo njih, uglavnom žena sa decom, smešteni su i u prihvatne centre u Obrenovcu kod Beograda i Vranju na jugu Srbije.