Srbija nastavlja pomagati Ukrajince, rekao srpski šef diplomatije ukrajinskom kolegi

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić u prvom susretu sa novim šefom ukrajinske diplomatije Andrijem Sibigom u Njujorku rekao je da će Srbija nastaviti da šalje pomoć Ukrajincima.

Đurić je naveo da će Srbija nastaviti da dosledno, u skladu sa međunarodnim pravom, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

On je izrazio nadu da će međunarodna zajednica sa više posvećenosti raditi na traganju za mirnim rešenjima.

Đurić je rekao i da građani Ukrajine mogu da računaju na solidarnost i podršku Srbije, koja će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da šalje pomoć kako bi se olakšala humanitarna kriza u toj zemlji.

U saopštenju se dodaje da je Đurić rekao da je Srbija pokrenula proceduru za imenovanje ambasadora u Ukrajini.

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i podržala je više rezolucija Ujedinjenih nacija kojima se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Međutim, Srbija se nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji.

Pročitajte i ovo: Presudno putovanje Zelenskog dok se stanje na ratištu pogoršava a izbori u SAD približavaju

U Njujorku zaseda Generalna skupština UN, a na dnevnom redu je, između ostalog, i Ukrajina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u govorima u UN i sastancima u Bijeloj kući za vreme njegove posete SAD-u ove nedelje, se nada da će pokušati da ubedi zapadne saveznike da dobije dozvolu da proširi kapacitete svoje vojske da snažnije udari Rusiju unutar njenih granica.