Vučić najavio da će Srbija učestvovati u obnovi ukrajinskih gradova

Novoimenovani ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom primanja akreditivnih pisama novoimenovanog ukrajinskog ambasadora Volodimira Tolkača najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

On je tom prilikom naglasio da Srbija uvažava teritorijalni integritet Ukrajine i izrazio žaljenje zbog situacije u toj zemlji.

Vučić je upoznao ambasadora Tolkača sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost.

U zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost od 25. februara navodi se da će Srbija poštovati norme međunarodnog javnog prava i podržati teritorijalni integritet Ukrajine, ali da istovremeno neće uvoditi sankcije Rusiji.

Sednica Saveta održana je dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na susednu Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, saopštio Vučić

Vučić je ponovio da se Srbija zalaže za mirno rešavanje sporova i da podržava napore koji su usmereni na pregovore.

On je takođe preneo ambasadoru da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije.

Vučić je najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u Srbiji.

Takođe je zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije rekavši da je Srbija izložena "neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova".

Ambasador Tolkač je, kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.