Vučić: Srbija se ne može odreći energetske nezavisnosti

Termoelektrana Kolubara

Srbija ne može da se liši i odrekne prirodnih resursa koji omogućavaju energetsku nezavisnost države, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je 28. maja saopštilo Predsedništvo Srbije, Vučić je to istakao na sastanku u Beogradu sa predstavnikom Sindikata radnika Rudarskog basena (RB) Kolubara Miodragom Rankovićem i vršiocem dužnosti direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS) Miloradom Grčićem sa kojima je razgovarao o budućnosti kompanije EPS i novim proizvodnim i razvojnim projektima.

Vučić je, kako je navelo Predsedništvo, kao jedno od najvažnijih u oblasti energetike okarakterisao pitanje implementacije “zelene agende”, koje podrazumeva smanjenje emisije štetnih gasova u tom sektoru.

“Srbija je posvećena uvođenju najviših standarda u korišćenju potencijala obnovljivih izvora energije i očuvanju životne sredine. Nastavićemo razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije i ekspertskom javnošću u cilju pronalaženja održivog rešenja, kako Srbija ne bi postala veliki uvoznik električne energije od 2030. godine”, istakao je Vučić.

On je, kako se navodi, saslušao primedbe i predloge koje je u ime rudara izneo predstavnik Sindikata, dok je Miodrag Ranković preneo zahtev rudara Vučiću da poseti RB Kolubara i odgovori na pitanja zaposlenih.

Pročitajte i ovo: Srbija između izbacivanja uglja i protesta radnika

Radnici termoelektrana u Srbiji, koje kao sirovinu za proizvodnju električne energije koriste ugalj, protestovali su 25. maja zbog, kako su naveli, odluke Ministarstva rudarstva i energetike o prekidu izgradnje nove termoelektrane Kolubara B. Preliminarni sporazum o izgradnji Kolubare B Srbija je potpisala sa kineskom kompanijom Power China ali je istovremeno u procesu pridruživanja Evropskoj uniji obavezna da do 2050. ugalj izbaci iz upotrebe.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović izjavila je tada na sastanku sa Sindikatom EPS-a da neće biti zatvaranja termoelektrana i najavila da će biti formiran savet koji će praviti plan za termokapacitete. Kako je rekla, za potencijalnu izgradnju Kolubare B potreban je plan o funkcionisanju energetike u narednih 30 godina.

Sa druge strane, sindikati sumnjaju postoje državni planovi da se rudarstvo mahom ugasi već do 2030, čime bi 18.000 ljudi iz tog sektora ostalo bez posla, najpre u Kolubari i Kostolcu.

Pročitajte i ovo:

Radnici termoelektrana u Srbiji traže smenu resorne ministarke Ministarstvo za RSE: Nismo odobrili gradnju elektrane 'Kolubara B'

Energetska tranzicija po evropskim standardima za Srbiju znači da će, ukoliko namerava da više ne troši fosilno gorivo, morati da izgradi nove elektrane na vodu, gas, sunce i vetar.

Srbija je od novembra 2020. potpisnica Deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan kojom su se zemlje regiona obavezale na uvođenje oporezivanja emisija gasova sa efektom staklene bašte, povećanje udela obnovljivih izvora energije i postupno ukidanje subvencija za ugalj.

Zelena agenda predviđena je Evropskim zelenim planom koji sadrži mere kako bi EU bila klimatski neutralna do 2050.