Skupština Srbije nije izglasala smenu ministra policije

Ministar policije Srbije Bratislav Gašić

Poslanici Skupštine Srbije nisu izglasali smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Protiv izglasavanja nepoverenja Gašiću glasalo je 148 poslanika dok je za glasalo 37. Od 250 poslanika u sali je bilo prisutno 196 u trenutku glasanja.

Tokom glasanja poslanici opozicije razvili su u sali transparent "Srbija protiv nasilja".

Pročitajte i ovo: Traume ostaju i za školsku godinu koja dolazi u Srbiji

Zahtev za izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću podnela je grupa od 61 opozicionog poslanika.

Rasprava o Gašiću počela je 15. juna u okviru vanredne sednice koja traje od 18. maja. Razlog za njeno sazivanje su dva masovna ubistva koja su početkom maja pogodila Srbiju i u kojima je stradalo 19 osoba.

Premijerka Ana Brnabić rekla je u parlamentu da neće predložiti smenu ministra Gašića uz ocenu da nema njegove odgovornosti za tragedije koje su se dogodile.

Na zahtev opozicije poslanici su raspravljali i o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o izveštavanju medija od oktobra 2022. do kraja marta 2023, s posebnim osvrtom o slučajevima nasilja u televizijskim programima.

Pročitajte i ovo: Ispunjen zahtev opozicije, ministar Martinović izašao iz skupštinske sale

Druga tačka bila je Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva početkom maja i "radi utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera".