Sednica Skupštine Srbije o rudarenju litijuma 7. oktobra

Protest ispred Skupštine Srbije sa koga su aktivisti poručili da kopanja litijuma neće biti bilo da se sednica skupštine o eksploataciji litijuma zakaže ili ne, 30. septembar 2024.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je za 7. oktobar u 10 sati sednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije o zabrani iskopavanja litijuma i bora.

Na prvoj sednici drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije na dnevnom redu biće Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 poslanika opozicije.

O ovom predlogu je trebalo da se raspravlja 30. septembra od 14 časova, nakon rasprave o rebalansu budžeta.

Međutim, Branbić je u toku dana izjavila da "po svemu sudeći" neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja parlamenta raspravlja o rudarenju litijuma i bora jer je vanredno zasedanje moralo da bude završeno 30. septembra.

Ona je kasnije objavila da će sednicu zakazati nakon ponoći kada će se steći uslovi za zakazivanje redovnog zasedanja.

Nakon zakazivanja sednice Brnabić je ocenila je da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je predalo 86 opozicionih poslanika, "neustavan i štetan po Srbiju".

"Mi moramo da razgovaramo o tom predlogu zakona da bi građani shvatili do koje mere je to štetno, besmisleno i sramotno da u bilo kom sazivu skupštine postoji 86 poslanika koji su to potpisali", izjavila je Brnabić na TV Pink 1. oktobra.

Ispred Skupštine Srbije je 30. septembra uveče organizovan protest sa koga su aktivisti poručili da kopanja litijuma neće biti bilo da se sednica skupštine o eksploataciji litijuma zakaže ili ne.

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest ispred Skupštine Srbije, traži se sednica o zabrani kopanja litijuma

Vlada Srbije je ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinta za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

Rio Tinto je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji takođe podsećaju da se kompanija Rio Tinto tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.