Vučić sa komandantom Nacionalne garde Ohaja Harisom o unapređenju saradnje sa SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotoarhiv, 10. jul 2023.

Srbija je opredeljena da jača ukupne bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), posebno na ekonomskom i privrednom planu, naveo je u objavi na svom Instagram profilu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom.

"Sa zadovoljstvom smo konstatovali međusobnu iskrenu posvećenost nastavku uspešne saradnje Srbije i Nacionalne garde Ohaja i izneli predloge o mogućnostima za njeno unapređenje", napisao je Vučić.

On se sa Harisom sastao u Beogradu, 20. septembra, dan uoči obeležavanja 80. godišnjice misije "Halijard", spasavanja savezničkih pilota iz okupirane Srbije 1944. godine.

Jedna od tema razgovora bila je i bezbednosna situacija na Kosovu, a Vučić je od Harisa zatražio "jaču podršku SAD" u zaštiti Srba i obezbeđivanju njuhovih prava.

Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja imaju dugogodišnju saradnju u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i američke države Ohajo.

Osim u odbrani, Srbija i SAD rade na intenziviranju saradnje u oblasti energetike.

Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD potpisali su 18. septembra u Vašingtonu podsekretar SAD-a za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Pročitajte i ovo: SAD i Srbija potpisali sporazum o saradnji u energetici